«Η δραστηριότητα αυτή δεν αποτελεί κάτι νέο» – Τι λένε οι σεισμολόγοι για τις Κυκλάδες

Κοινοποίηση:
seismos-1

Οι Κυκλάδες συνεχίζουν να πλήττονται από σεισμούς, με δύο σημαντικές δονήσεις να καταγράφονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η σεισμική δραστηριότητα αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και τους επιστήμονες της περιοχής.

 

 

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, στις 21:05, με μέγεθος 5 Ρίχτερ. Η επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αμοργού. Αυτή η δόνηση ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να γίνει αισθητή σε πολλές περιοχές των Κυκλάδων.

Ακολούθησε δεύτερος σεισμός την Δευτέρα (10/2) στις 13:23, ο οποίος είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ. Αυτή η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στην Αττική, γεγονός που δείχνει την εκτενή φύση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

«Αυτη η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα….Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία.. πρέπει να κινηθούμε σε ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

«Η δραστηριότητα αυτή δεν αποτελεί κάτι νέο την είχαμε προδιαγρλαψει από τη συνεδρίαση της επιτροπής Θα υπάρχουν τέτοιες αυξομειώσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

 

Παράλληλα οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.

 

«Με τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα να τα δώσουμε στο Αστεροσκοπείο έτσι ώστε να αναλυθούν με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται στο νησιφεβρουαριου 8 νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί» ανέφερε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού.

Την ίδια ώρα πάνω στη νέα Καμένη ομάδα της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού μετρά με ειδικά όργανα τις πιθανές παραμορφώσεις εδάφους που έχουν προκληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα. Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα αντιπαραβληθούν με τα δεδομένα του 2011.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις οι οποίες φαίνονται στη Σαντορίνη και είναι ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει το 2011» είπε ο κ. Συνολάκης.

Στις 17 φεβρουαριου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response