Η Μοσάντ, η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση στην αποτροπή επιθέσεων στο εξωτερικό από τρομοκράτες που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς.
Σύμφωνα με έκθεση του Jerusalem Center for Security and Foreign Affairs (JCFA), εκατοντάδες από αυτούς τους πρώην κρατούμενους εξορίζονται σε χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ, αντί να απελευθερωθούν στην Ιουδαία, τη Σαμάρεια ή τη Γάζα, λόγω της σοβαρότητας των εγκλημάτων τους.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέα προβλήματα στην ασφάλεια ισραηλινών και εβραϊκών στόχων παγκοσμίως.
Από τους τρομοκράτες που πρόκειται να απελευθερωθούν, 230 θα εξοριστούν σε ξένες χώρες, απόφαση που ελήφθη για να μειωθεί ο κίνδυνος που αποτελούν.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας εκφράζουν ανησυχίες ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να επιστρέψουν σε βίαιες δραστηριότητες, επικαλούμενοι παραδείγματα όπως η ανταλλαγή κρατουμένων του Γκιλάντ Σαλίτ το 2011, όταν περίπου οι μισοί από τους 1.000 απελευθερωθέντες τρομοκράτες επέστρεψαν στην τρομοκρατία.
Αυτές οι ανησυχίες εντείνονται λόγω των χωρών στις οποίες μεταφέρονται πολλοί από τους εξορισμένους, ιδιαίτερα η Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει στενή σχέση με τη Χαμάς και της επιτρέπει να δραστηριοποιείται εντός των συνόρων της.
Παγκόσμια απειλή και δυσκολίες στην παρακολούθηση
Επιπλέον, οι εξόριστοι τρομοκράτες ενδέχεται να μην παραμείνουν στις χώρες υποδοχής, αλλά να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ή να προωθήσουν τους στόχους της Χαμάς.
Αυτή η κινητικότητα δυσκολεύει τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών να τους παρακολουθήσουν και να ελέγξουν τις δραστηριότητές τους.
Αν και η απέλαση αυτών των ατόμων αποτρέπει μια άμεση απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ εντός των συνόρων του, επεκτείνει τον παγκόσμιο κίνδυνο για ισραηλινά και εβραϊκά συμφέροντα στο εξωτερικό.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια απειλή που δημιουργείται από την εξορία αυτών των τρομοκρατών είναι σημαντική.
Με δεδομένο ότι πολλοί από αυτούς μεταφέρονται σε χώρες που ενδέχεται να τους παρέχουν καταφύγιο ή ελάχιστη επιτήρηση, η Μοσάντ αναλαμβάνει την ευθύνη να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητές τους και να αποτρέπει μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις.
Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη πιο περίπλοκη φάση της σύγκρουσης, με τη Μοσάντ να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση των ισραηλινών συμφερόντων σε διεθνές επίπεδο.