Η εμμονή με τον καίσαρα Αύγουστο & άλλες 7 ατάκες του Ζούκερμπεργκ! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
zuckerberg_708

Η συνέντευξη φιλοξενείται στο τεύχος του New Yorker με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Μπορεί ο Ζούκερμπεργκ να φτιάξει το Facebook, πριν αυτό καταστρέψει τη δημοκρατία;».

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν είναι και ο ευκολότερος άνθρωπος να του πάρεις συνέντευξη. Όλοι θυμόμαστε την ρομποτική κατάθεσή του στην Επιτροπή της Γερουσίας και την ικανότητά του να παίρνει γεγονότα και καταστάσεις και να τους αφαιρεί κάθε ζωντάνια. Ο Έβαν Όσνος στο νέο τεύχος του New Yorker έγραψε 14.000 λέξεις για τον κολοσσό της Σίλικον Βάλεϊ και πάλι δεν κατάφερε να τον πιάσει ούτε σε μια στιγμή χαλαρότητας, να πει κάτι που δεν είχε από πριν σκοπό να πει. Ο Μαρκ, όπως σχολίασε το περιοδικό The Atlantic, είναι το ακριβώς αντίθετο του Έλον Μασκ.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:

1. Είναι υπερτιμημένο το πρόβλημα των fake news;
«Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να πιστεύει, κρίνοντας από το πόσο όλοι μας μιλάμε για αυτό, ότι υπάρχει δεκαπλάσια παραπληροφόρηση ή hoax περιεχόμενο από ό,τι καταδεικνύουν οι ακαδημαϊκές μετρήσεις».
Πιστεύει ότι τα fake news έπαιξαν ρόλο στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016; «Πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω».

2. Γιατί δεν πρέπει το Κογκρέσο να κάνει έλεγχο στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες;
Στο παρελθόν, στελέχη του Facebook υποστήριζαν ότι ο έλεγχος θα έκανε κακό στις μικρότερες εταιρείες, τώρα ο Μαρκ λέει ότι θα κάνει κακό στον ανταγωνισμό των αμερικανικών εταιρειών, με π.χ. τις κινεζικές, στην παγκόσμια αγορά.
«Νομίζω ότι οποιοσδήποτε έλεγχος [πάνω στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες] θα έχει πρώτα αντίκτυπο στην επιτυχία της χώρας σε άλλα μέρη. Στο άμεσο μέλλον δεν θα ανησυχούσα ότι οι κινέζικες εταιρείες ή οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να επιβληθεί στις ΗΠΑ. Όμως υπάρχουν άλλα μέρη όπου υπάρχουν καθημερινά πολύ πιο ανταγωνιστικές καταστάσεις, όπως στη Νοτιοανατολική Ασία, σε όλη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, ένα σωρό άλλα μέρη».

 3. Γιατί κράτησε παθητική στάση στη δίωξη των Ροχίνγκα στη Μιανμάρ, που υποκινήθηκε από ποσταρίσματα στο Facebook;
«Είναι κάτι που παίρνουμε σοβαρά. Δεν μπορείς απλώς να κουνάς το δάχτυλο και να λύνεις τέτοια προβλήματα. Παίρνει χρόνο να προσλάβεις και να εκπαιδεύσεις κόσμο και να φτιάξεις τα εργαλεία που μπορούν να εντοπίζουν πράγματα. Το μισώ που το Facebook δεν κινείται όσο γρήγορα θα θέλαμε».

4. Θα κυριαρχήσει στο μέλλον ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπέρ όλων των άλλων;
«Το Facebook δεν μπορεί απλά να δημιουργήσει τα καλύτερα εργαλεία, αλλά πρέπει να δημιουργήσει την καλύτερη κοινότητα».
Ο Ζούκερμπεργκ αναφέρει το Facebook, αλλά όχι τις άλλες δύο μεγάλες πλατφόρμες ιδιοκτησίας του, Instagram και WhatsApp.

5. Γιατί έχει εμμονή με τον καίσαρα Αύγουστο;
Ο Ζούκερμπεργκ ενδιαφέρεται για τον τρόπο με τον οποίο οι Ρωμαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν πολύ δύσκολα διλήμματα. Η αρχαία Ρώμη είχε «καλές και κακές και πολύπλοκες προσωπικότητες» που προσπαθούσαν να λύσουν θέματα εξουσίας και του κοινού καλού.  O Ζούκερμπεργκ είναι συνεπαρμένος από τον Αύγουστο, ιδρυτή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος, κατά τα λεγόμενά του, «μέσω μιας πραγματικά σκληρής προσέγγισης, εγκαθίδρυσε 200 χρόνια παγκόσμιας ειρήνης».

«Η γυναίκα μου με κοροϊδεύει ότι ήμασταν τρεις στον μήνα του μέλιτος: εγώ, αυτή και ο Αύγουστος». Το γαμήλιο ταξίδι το 2012 ήταν στη Ρώμη και «όλες οι φωτογραφίες μας είναι από διάφορα αγάλματα του Αύγουστου».

6. Διαβάζει εφημερίδα;
«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια εφημερίδα που να διαβάζω από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό ισχύει μάλλον για τους περισσότερους σήμερα -οι πιο πολλοί δεν διαβάζουν το χάρτινο φύλλο της εφημερίδας- αλλά υπάρχουν πολλά σάιτ στα οποία μπαίνω και σερφάρω».

7. Μπορούν η τεχνολογία και η ιατρική να βάλουν τέλος στις ασθένειες;
Ο Ζούκεμπεργκ μιλά και για την πρωτοβουλία Chan Zuckerberg Initiative, την οποία έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει με το 99% του πλούτου της οικογένειας του. Μια δηλωμένη φιλοδοξία του είναι να βοηθήσει στη «θεραπεία όλων των ασθενειών στη διάρκεια αυτής της γενιάς».

Πόσο εφικτό είναι αυτό; «Κατά μέσο όρο, τα τελευταία περίπου 80 χρόνια, το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει κάθε χρονιά κατά 1/4 του έτους. Κι αν πιστεύεις ότι η τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη δεν πρόκειται να επιβραδύνει, υπάρχει ενδεχόμενο πλεονέκτημα στην επιτάχυνσή τους. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου το προσδόκιμο ζωής με βάση αυτήν την κλίμακα, θα σημαίνει ότι βασικά θα έχουμε καταφέρει να βρούμε θεραπεία για όλα τα πράγματα από τα οποία οι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν σήμερα. Με βάση τα στοιχεία που ήδη έχουμε, αυτό μοιάζει με μια λογική πιθανότητα».

8. Έχει ο Ζούκερμπεργκ συναισθήματα;
Ο δημοσιογράφος του New Yorker ρωτά τον Μαρκ αν το βρίσκει προσβλητικό όταν κάποιοι αμφισβητούν την ικανότητά του να νιώσει συναίσθημα. «Προσβλητικό; Δεν το βρίσκω προσβλητικό. Σίγουρα έχω νοιάξιμο για πολλά πράγματα. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να νοιάζεσαι και το να αφήνεις τα συναισθήματα να σε οδηγούν σε παρορμητικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι ο λόγος τελικά που χτίσαμε αυτό το επιτυχημένο πράγμα είναι επειδή λύνουμε το ένα πρόβλημα μετά το άλλο -και δεν το  το κάνεις αυτό παίρνοντας παρορμητικές συναισθηματικές αποφάσεις».

The Atlantic

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: