Η ενέδρα θανάτου κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Μαρούσι και η καταδίωξη θρίλερ στη Λ. Κηφισίας. Γάζωσαν το αυτοκίνητό του με 66 σφαίρες…

Κοινοποίηση:
Venizelos-car-bullets3

Τον Μάρτιο του 1933 έγιναν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που ήταν πρωθυπουργός, έχασε με μικρή διαφορά από το Λαϊκό Κόμμα του Π. Τσαλδάρη. Είχε ήδη ολοκληρώσει πέντε θητείες ως πρωθυπουργός από τις 6 Οκτωβρίου του 1910, όταν ορκίστηκε για πρώτη φορά.

Τη βραδιά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ο Νικόλαος Πλαστήρας επιχείρησε στρατιωτικό κίνημα για να αποτρέψει την άνοδο του Λαϊκού Κόμματος και των βασιλοφρόνων. Ο Βενιζέλος δεν τον εξώθησε, αλλά ούτε και τον απέτρεψε, γεγονός που οι πολιτικοί του αντίπαλοι του το χρέωσαν. Μετά από τέσσερις ημέρες το Λαϊκό Κόμμα ανέβηκε στην εξουσία και οι αντιβενιζελικοί θέλησαν να τελειώσουν δια παντός με τον μεγάλο τους αντίπαλο.

Το βράδυ της 6ης Ιουνίου 1933, ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τη σύζυγό του Έλενα γευμάτιζαν στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά. Παρέμειναν εκεί ως τις 11 το βράδυ, οπότε πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Venizelos-car-bullets2

Το ζεύγος Βενιζέλου επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο τύπου «Πακάρ», ενώ ακολουθούσε ένα «Φορντ» με τους άνδρες ασφαλείας. Οι εκτελεστές τους είχαν στήσει ενέδρα στον Παράδεισο Αμαρουσίου όπου τους έκλεισαν το δρόμο και έριξαν τις πρώτες φονικές ριπές. Ο σωματοφύλακας Μαρκάκης, που επέβαινε στο συνοδευτικό αυτοκίνητο, χτυπήθηκε στο κεφάλι και πέθανε αργότερα στον Ευαγγελισμό.

Venizelos-car-bullets

Στη συνέχεια άρχισαν να καταδιώκουν το αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού που ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα για να ξεφύγει στη λεωφόρο Κηφισίας. Το θρίλερ της καταδίωξης κράτησε αρκετή ώρα και αποτυπώθηκε πάνω στην λαμαρίνα του «Πακάρ» που γέμισε με τρύπες κάθε διαμετρήματος. Συνολικά, το αυτοκίνητο δέχτηκε 66 σφαίρες, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι δράστες ήθελαν τον Βενιζέλο νεκρό.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: