«Η εξέταση του ATACMS θα βοηθήσει την Ρωσία να καταστρέψει γρηγορότερα τα όπλα του ΝΑΤΟ»

Κοινοποίηση:
ATACMS-Missiles

Ρώσοι ειδικοί απέκτησαν το σύστημα καθοδήγησης και διόρθωσης πτήσης του αμερικανικού τακτικού βαλλιστικού πυραύλου ATACMS. Τι θα μπορούσαν να μάθουν από αυτό;

Οι ΗΠΑ άρχισαν να παρέχουν βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία στα τέλη του 2023, ενώ τον Απρίλιο το καθεστώς του Κιέβου έλαβε μια έκδοση του όπλου, η οποία ήταν μεγαλύτερου βεληνεκούς. Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία χρησιμοποίησε το ATACMS σε μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον Ρώσων αμάχων στην Σεβαστούπολη.

«Πρώτον, [Ρώσοι] σχεδιαστές θα αναλύσουν ολόκληρο το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων και θα ανακαλύψουν πώς πετάει ο πύραυλος», είπε στο Sputnik ο Βίκτορ Λιτόβκιν, συνταξιούχος συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού και στρατιωτικός αναλυτής, και θα μάθουν και το «πώς κατευθύνεται στον στόχο, είτε καθοδηγείται από το σύστημα GPS ή από δορυφόρους ή από βαριά drones», προσέθεσε.

 «Θα ανακαλύψουν τις αδυναμίες και τα δυνατά του σημεία, την σύνθεση του κινητήρα [καυσίμου], πώς λειτουργούν τα πηδάλια του, πώς καθορίζει τον προσανατολισμό του και πολλές άλλες λεπτομέρειες», υπογράμμισε.

Αφού εξετάσουν τον πύραυλο ATACMS , Ρώσοι ειδικοί θα είναι σε θέση να δώσουν συστάσεις στον στρατό για το πώς να τον αναχαιτίσουν πιο αποτελεσματικά με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και πώς να τον εμποδίσουν με όπλα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) , επεσήμανε ο απόστρατος αξιωματικός.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να πουν στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ποια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν την επικοινωνία του ATACMS με διάφορα συστήματα αεροσκαφών ή πώς να απενεργοποιήσουν το σύστημα GPS, παρατήρησε ο Litovkin.

“Ο στρατός θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να επιτεθεί σε αυτούς τους πυραύλους και τους εκτοξευτές που εκτοξεύουν αυτούς τους πυραύλους. Είναι πιθανό ότι μετά την μελέτη αυτού του πυραύλου [το Υπουργείο Εξωτερικών] θα μπορέσει να ανακαλύψει τις περιοχές εκτόξευσης και την θέση αυτών των πυραύλων γρηγορότερα”, κατέληξε ο Λιτόβκιν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: