Η εξόρυξη αποτυγχάνει: Το όνειρο περί λιθίου της Ινδίας γκρεμίστηκε σαν από… γεωλογική φάρσα – Ο περιζήτητος «λευκός χρυσός»

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Πριν από ενάμιση χρόνο, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος που περιέχει 5,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους λιθίου

Πέρυσι, η Ινδία ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες «μια μεγάλη ανακάλυψη λιθίου» στο βόρειο κράτος του Κασμίρ και άρχισε να θέτει τις βάσεις για μια εξόρυξη στο περιζήτητο ορυκτό, που σε ορισμένους κύκλους ονομάστηκε «λευκός χρυσός».
Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι αυτά τα όνειρα ευημερίας καταρρέουν στον σπάνιο τμήμα των Ιμαλαΐων, γράφει η OilPrice.
Πριν από ενάμιση χρόνο, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος που περιέχει 5,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους λιθίου, καθιστώντας αμέσως τη χώρα της Νότιας Ασίας το πέμπτο μεγαλύτερο κράτος αποθεμάτων λιθίου στον πλανήτη.
Ο χρόνος του εντοπισμού ήταν τυχαίος καθώς η ζήτηση για το χημικό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια λόγω του σημαντικού ρόλου του σε μια σειρά από συστατικά καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σε συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα.
Μετά από εκτεταμένες αναφορές στα ινδικά μέσα ενημέρωσης ότι μεγάλες εταιρείες όπως η Mitsubishi, η Tesla και η Ola Electric έδειχναν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην εξόρυξη, προκλήθηκε απογοήτευση καθώς τέτοιες επενδύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν στην πράξη.
Στην πραγματικότητα, η ινδική κυβέρνηση προσπάθησε να δημοπρατήσει το αποθεματικό Salal δύο φορές, αλλά απέτυχε και τις δύο επειδή κανείς δεν έκανε προσφορά.
Ως αποτέλεσμα, τα σχέδια παραγωγής βρίσκονται πλέον σε αναμονή επ’ αόριστον. Όλα τα όνειρα των αρχών του ασιατικού γίγαντα κατέρρευσαν σχεδόν εν μία νυκτί, γράφει το δημοσίευμα.
Οι ειδικοί λένε ότι η ινδική κυβέρνηση έχει μόνο τον εαυτό της ευθύνη για την αποτυχία. Έγινε προφανές ότι η σημασία της ανακάλυψης ήταν πολύ υπερβολική, γιατί στην πραγματικότητα το κοίτασμα περιέχει μόνο περίπου 0,02 εκατομμύρια τόνους ανθρακικού λιθίου, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από τη συγκέντρωση σε άλλα μεγάλα κοιτάσματα.
Επιπλέον, το σχήμα του κοιτάσματος αργίλου στο οποίο εμφανίζεται το λίθιο το καθιστά φτωχό υποψήφιο για εμπορική εξόρυξη.
Επιπλέον, η γεωλογική έκθεση που συνόδευε την ανακοίνωση του κοιτάσματος Σαλάλ ήταν ασαφής και όχι αρκετά λεπτομερής ώστε να πληροί τα διεθνή πρότυπα.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε απάτη σε κρατικό επίπεδο, προσπαθώντας να βγάλει μια απάτη με ξένες επενδύσεις. Αλλά, ευτυχώς, τίποτα δεν τους πέτυχε και η εξαπάτηση αποκαλύφθηκε προτού επενδυθούν πολλά χρήματα στο ορυχείο με αποτέλεσμα ακόμη πιο επικίνδυνες απώλειες φήμης για το Νέο Δελχί.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: