Η επιστήμη απαντά – Πόσους καφέδες πρέπει να πίνουμε την ημέρα για να είμαστε υγιείς;

Κοινοποίηση:
i-epistimi-apanta-posous-kafedes-prepei-na-pinoume-tin-imera

Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια μελέτη.

Σε μια μελέτη με περισσότερους από 350.000 ενήλικες, Κινέζοι ερευνητές συνέκριναν αυτούς που έπιναν μόνο ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα με εκείνους που έπιναν τρεις.

Χρησιμοποιώντας τα αρχεία υγείας των ασθενών, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν περίπου τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Ενώ η ομάδα είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιη γιατί ο καφές έχει τόσο προστατευτική δράση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να μειώσει την επιβλαβή φλεγμονή και να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες μεταβολικές ασθένειες.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότιη κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω του υψηλού καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

Ο Δρ Chaofu Ke, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα, δήλωσε: «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η προώθηση μέτριων ποσοτήτων καφέ ή πρόσληψης καφεΐνης ως διατροφική συνήθεια σε υγιείς ανθρώπους μπορεί να έχει εκτεταμένα οφέλη για την πρόληψη».

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας 360.406 ενηλίκων στη βάση δεδομένων UK Biobank.

Οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν από 37 έως 73 ετών και λίγο λιγότερο από τους μισούς δεν είχαν ιστορικό καρδιομεταβολικής νόσου.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 48% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιομεταβολικές ασθένειες. Και όσοι είχαν 200 έως 300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης σε άλλες μορφές, όπως το τσάι, είχαν 40 τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές δεν είναι σε μεγάλο βαθμό βέβαιοι γιατί ακριβώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και το εγκεφαλικό, αν και προηγούμενη έρευνα έχει επισημάνει τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών του καφέ, μια μορφή αντιοξειδωτικών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response