Η ισχυρότερη μορφή αγάπης: Τι λέει η νέα έρευνα για τον εγκέφαλό μας

Κοινοποίηση:
freestocks-r_oV6smBBYk-unsplash

Η αγάπη αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά και πολύπλοκα συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος. Παρότι στην καθημερινή ζωή και την πολιτιστική παράδοση η καρδιά συχνά θεωρείται το κέντρο των συναισθημάτων, οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο εγκέφαλος είναι το πραγματικό «κέντρο» όπου γεννιούνται και επεξεργάζονται αυτά τα συναισθήματα. Η σύνδεση της καρδιάς με την αγάπη έχει βαθιές ρίζες στη λογοτεχνία, τη μουσική και τις εκφράσεις της καθημερινότητας, αλλά η νευροεπιστήμη προσφέρει μια διαφορετική προοπτική.

 

 

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cerebral Cortex εξέτασε πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται διαφορετικές μορφές αγάπης. Στην έρευνα συμμετείχαν 55 γονείς που βρίσκονταν σε υγιείς σχέσεις. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων καθώς αυτοί φαντάζονταν σενάρια που σχετίζονταν με διάφορες μορφές αγάπης: προς τα παιδιά τους, τους συντρόφους τους, τους φίλους τους, τα κατοικίδια ζώα, τη φύση ή ακόμη και άγνωστους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι η γονική αγάπη προκαλεί τις πιο έντονες αντιδράσεις στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, ενεργοποιούνται περιοχές όπως το ραβδωτό σώμα (striatum), που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αυτή η έντονη αντίδραση δεν παρατηρήθηκε στον ίδιο βαθμό σε άλλες μορφές αγάπης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η γονική αγάπη έχει μοναδικό χαρακτήρα στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αντίθετα, η ερωτική αγάπη ενεργοποίησε επίσης σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου αλλά δεν προκάλεσε τόσο έντονη δραστηριότητα στο κέντρο ανταμοιβής όσο η γονική αγάπη. Ωστόσο, όλες οι μορφές διαπροσωπικής αγάπης φάνηκαν να ενεργοποιούν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική αντίληψη, όπως τα βασικά γάγγλια και την κροταφοβρεγματική συμβολή.

Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με την αγάπη για τα κατοικίδια ζώα. Όσοι συμμετέχοντες είχαν κατοικίδια εμφάνισαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική αντίληψη συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν. Αυτό υποδηλώνει ότι οι σχέσεις με τα ζώα μπορούν να ενισχύσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Όσο για τη φύση, διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιεί κυρίως το σύστημα ανταμοιβής και τις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, δεν φαίνεται να διεγείρει τις ίδιες περιοχές κοινωνικής αντίληψης όπως συμβαίνει με την αγάπη προς άλλους ανθρώπους.

 

Ο επικεφαλής της έρευνας Pärttyli Rinne τόνισε τη σημασία αυτών των ευρημάτων για την κατανόηση των ανθρώπινων σχέσεων. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ψυχολογικών θεραπειών που στοχεύουν σε προβλήματα όπως οι διαταραχές συναισθηματικής πρόσδεσης ή η κατάθλιψη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response