Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, οι ερευνητές συγκέντρωσαν διαθέσιμα δεδομένα για να αποσαφηνίσουν τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ωμού λευκού σκόρδου.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ωμού λευκού σκόρδου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά συγκεκριμένους καρδιομεταβολικούς βιοδείκτες, όπως τη μείωση της ολικής χοληστερόλης/ορού, τη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και τη βελτίωση της χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL). Επιπλέον, βρέθηκε ότι ενισχύει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την αναλογία μέσης-ισχίου και η ινωδολυτική δραστηριότητα, η οποία είναι κρίσιμη για τη διάσπαση του θρόμβου αίματος. Επιπλέον, αυτές οι βελτιώσεις συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρκίνοι, η προυπέρταση, ο διαβήτης (ομοιόσταση ινσουλίνης) και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).
Η παρούσα μελέτη προωθεί την κατανάλωση ακατέργαστου λευκού σκόρδου ως μια θετική συμπεριφορά για την υγεία χωρίς γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις εντός των ορίων της κανονικής ανθρώπινης κατανάλωσης (35 g/ημέρα). Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Η διατροφική αξία του σκόρδου
Το σκόρδο δικαιωματικά συγκαταλέγεται στις υπερτροφές (super-foods) καθώς γραμμάριο προς γραμμάριο περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών σε μεγάλες ποσότητες.
Μια σκελίδα ωμού σκόρδου (3γρ) περιέχει:
Μαγγάνιο: 2% της συνιστώμενης ημερήσιας διατροφής
Βιταμίνη B6: 2% της ΣΗΔ
Βιταμίνη C: 1% της ΣΗΔ
Σελήνιο: 1% της ΣΗΔ
Φυτικές ίνες: 0,06 γρ
Μια μέση σκελίδα περιέχει 4,5 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο υδατανθράκων.
Το αιθέριο έλαιο σκόρδου περιέχει αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Θα μπορούσαμε να πούμε πως λειτουργεί ως φυσική πολυβιταμίνη λόγω της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.
Οι ιδιότητες και η δράση του σκόρδου στον οργανισμό
Παρακάτω θα δούμε τις βασικές ιδιότητες του σκόρδου βάσει των επίσημων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί.
-Καταπολεμά αποτελεσματικά αδιαθεσία και συμπτώματα όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος
-Ενδέχεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση
-Μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
-Τα αντιοξειδωτικά του είναι πιθανό να προφυλάσσουν από το Αλτσχάιμερ και τη γεροντική άνοια
-Το σκόρδο προάγει τη μακροζωία
-Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα
-Πιθανή βελτίωση της υγείας των οστών