Η κινηματογραφική ιστορία της «χρυσής μπάλας» του Μαραντόνα

Κοινοποίηση:
λιδο-modified

Για δεκαετίες είχε εξαφανιστεί και κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια για το τι είχε συμβεί. Πλέον πωλείται από οίκο δημοπρασιών στο Παρίσι και η οικογένεια του Μαραντόνα σκοπεύει να κινηθεί νομικά

Λόγω των κανονισμών που ίσχυαν στην ποδοσφαιρική του ακμή ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν κέρδισε ποτέ την Χρυσή Μπάλα. Εκείνη την εποχή το τιμητικό τρόπαιο δινόταν μόνο σε ποδοσφαιριστές με καταγωγή από ευρωπαϊκή χώρα. Όμως στις 13 Νοεμβρίου 1986, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ στο Μεξικό, ο Ντιέγκο πήρε μια χρυσή μπάλα. Του την έδωσε η Adidas και το γαλλικό περιοδικό France Football για να τον τιμήσει για το γεγονός ότι ήταν ο κορυφαίος παίκτης του τουρνουά. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο καμπαρέ Λίντο στο Παρίσι ο Μαραντόνα παρέλαβε προσωπικά την χρυσή μπάλα.

Η εξαφάνιση

Από τότε η ιστορία του τροπαίου είναι κινηματογραφική. Ο Μαραντόνα έβαλε την χρυσή μπάλα σε θυρίδα σε τράπεζα στη Νάπολη. Από εκεί εξαφανίστηκε με τα σενάρια να είναι αρκετά. Η οικογένεια του Αργεντίνου υποστηρίζει ότι μια συμμορία Μαφιόζων έκλεψε την μπάλα το 1989. Αυτό το σενάριο κυκλοφορούσε γενικότερα εδώ και πολλά χρόνια και ήταν… διανθισμένο. Ήθελε έναν από τους Μαφιόζους να έχει λιώσει την μπάλα και να έχει πουλήσει τον χρυσό. Βάσει βέβαια της τιμής που θα έπιανε ένα τόσο σημαντικό αντικείμενο ήταν μάλλον απίθανο κάποιος να το καταστρέψει για το μέταλλο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2016 όταν ανακοινώθηκε ότι το αντικείμενο βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή στο Παρίσι. Ο συλλέκτης τόνισε ότι το έχει αγοράσει και δεν γνωρίζει τίποτα περί κλοπής. Πριν από λίγο καιρό ο οίκος δημοπρασιών Aguttes ενημέρωσε ότι έχει στην κατοχή του την μπάλα. Την παρουσίασε με φωτογραφίες και ενημέρωσε το κοινό πως το ξεχωριστό αθλητικό αντικείμενο θα βγει προς πώληση στις 6 Ιουνίου 2024.

Άμεσα η οικογένεια του Μαραντόνα αντέδρασε και μέσω του δικηγόρου τους Ζιλ Μορό ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα ώστε να αποσυρθεί από τη δημοπρασία η μπάλα και να τους δοθεί καθώς είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι. Υποστηρίζουν ότι έχει κλαπεί και ο οίκος την έχει παράνομα στην κατοχή του.

Την πούλησε ή την έχασε

Ως αντίλογο σε αυτό το επιχείρημα έρχονται τα άλλα σενάρια για τους λόγους που η χρυσή μπάλα του Μαραντόνα είχε εξαφανιστεί για δεκαετίες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν ο ίδιος ο Αργεντίνος ο οποίος την είχε πουλήσει σε συλλέκτη που του είχε δώσει ένα τεράστιο ποσό. Δεν το αποκάλυψε ποτέ και η μπάλα θεωρούταν απλά χαμένη. Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Ντιέγκο να έχει ποντάρει την μπάλα σε ένα παιχνίδι πόκερ και τελικά να την έχασε.

Ο οίκος υποστηρίζει ότι έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το αντικείμενο ήρθε στα χέρια του με νόμιμο τρόπο και θα τα παρουσιάσει στις αρχές αν η οικογένεια Μαραντόνα κινηθεί νομικά.

Η μπάλα είναι ένα χρυσό αντίγραφο της Adidas Azteca η οποία χρησιμοποιήθηκε στο Μουντιάλ του 1986. Το τρόπαιο έχει ύψος 28 εκατοστά και διάμετρο 15,86 ενώ ζυγίσει τέσσερα κιλά. Αν τελικά δημοπρατηθεί υπολογίζεται ότι η μπάλα θα πουληθεί σε ένα ποσό κοντά στα 15εκατ ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: