Το εν λόγω Συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του κ. Θανάση Χρήστου, Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ακολούθησε η παρουσίαση της εισήγησης του Καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κ. Νίκου Μπελαβίλα, η οποία μεταδόθηκε μέσω βιντεοσκοπημένου υλικού. Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «Πρόσφυγες και βιομηχανία – σημειώσεις για την προσφυγική εγκατάσταση στο Κερατσίνι».
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Πανεπιστημιακός, Συγγραφέας, πρώην Δήμαρχος Καισαριανής και πρώην Αντιπεριφερειάρχης, κ. Σπύρος Τζόκας, ο οποίος εισηγήθηκε του θέματος με τίτλο: «Η προσφυγική Καισαριανή στην περίοδο του Μεσοπολέμου (1922-1940)».
Το Συνέδριο συνεχίστηκε με την ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Αντώνη Κλάψη, ο οποίος ανάπτυξε το θέμα: «Από τη Βιθυνία στην Αττική. Η εγκατάσταση των προσφύγων από την Τρίγλια στη Ραφήνα».
Το Συνέδριο συνεχίστηκε με την Κοινωνιολόγο, Συγγραφέα και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω, κ. Αθηνά Δασκαλάκη, η οποία εισηγήθηκε του θέματος: «Από τις Νέες Κυδωνίες στο Αιγάλεω».
Η εισήγηση του Ιστορικού, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες», κ. Αντώνη-Γεώργιο Βερυκοκάκη, ακολούθησε με τίτλο: «Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στο Χαλάνδρι σε Παλαιό και Νέο Συνοικισμό».
Κατόπιν, ο Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Πολεοδόμος στο 8ο Πανεπιστήμιο Παρισιού (Vincennes), κ. Φαίδων Γ. Παπαθεοδώρου έλαβε τον λόγο, μιλώντας για: «Η εγκατάσταση των προσφύγων στους Αμπελόκηπους».
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις για το Λαύριο: «Η εγκατάσταση των προσφύγων από την Αφησιά της Προποντίδας στο Λαύριο των μεταλλείων και της μεταλλουργίας μέσα από το βιβλίο: «Με τα μάτια της μάνας μου-Λαύριο 1922-1934», της Αντωνίας Γκίνη», τις οποίες έκαναν κατά σειρά ο Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου, Επιμελητής των εκθεμάτων και της μουσειακής έκθεσης του Μουσείου Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Ε.Μ.Π., κ. Γιώργος Ν. Δερμάτης, αντί του προγραμματισμένου ομιλητή, Μαθηματικού-Πληροφορικού τ. στέλεχος ΙΒΜ κ. Αριστείδη Γ. Κανατούρη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, μίλησε ο κ. Κων. Μάνθος, και η Κοινωνιολόγος, συγγραφέας του βιβλίου, στο οποίο βασίζονται οι εισηγήσεις, κ. Αντωνία Γκίνη.
Το επόμενο απόγευμα, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου, με την ομιλία της Πολιτισμολόγου, Ιστορικού, κ. Πηνελόπης Μπαμπαλού, η οποία εισηγήθηκε του θέματος: «Η εγκατάσταση των Μικρασιατών στη Μαραθώνια Γη, Κοκκινάδεζα, Κάτω Σούλι».
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η φιλόλογος κ. Αθηνά Χατζηαντωνίου, η οποία διάβασε την εισήγηση της πρώην Αντιδημάρχου δήμου Ελευσίνας, Γραμματέα του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας κ. Δέσποινας Οικονόμου, η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, με θέμα: «Οι Μικρασιάτες στην Ελευσίνα».
«Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής εγκαθίστανται στην αττική γη»
Στη συνέχεια, ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αλέξανδρος Μακρής, ανάπτυξε το θέμα: «Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα κατά τον Μεσοπόλεμο: Τα πρώτα βήματα δύο γειτονικών προσφυγικών συνοικισμών».
Επόμενος εισηγητής ήταν ο Συγγραφέας κ. Απόστολος Κοκόλιας, ο οποίος μίλησε για το θέμα με τίτλο: «Η περιπετειώδης και σταδιακή εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής τραγωδίας και η σημερινή μορφή του συνοικισμού Βύρωνα».
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η Δρ. Ιστορίας, Εκπαιδευτικός, κ. Τόνια Καφετζάκη, η οποία εισηγήθηκε του θέματος: «…Νέα Σμύρνη πρόκειται να ονομασθή η νέα αυτή πόλις εν η θα συγκεντρωθώσι οι εν Αθήναις και Πειραιεί Σμυρναίοι και άλλοι Μικρασιάται… Η ίδρυση και εξέλιξη της Νέας Σμύρνης κατά τον Μεσοπόλεμο».
Ακολούθησε ένα απαραίτητο διάλειμμα και το Συνέδριο συνεχίστηκε με την εισήγηση της κ. Εύας Αχλάδη, Υπεύθυνης της Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου-Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο: «Νέα Μάκρη: από προσφυγικός αγροτικός οικισμός σε σύγχρονο θέρετρο της Αττικής», την οποία διάβασε ο κ. Τάσος Κακλαμάνης, καθώς η κ. Αχλάδη δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στο Συνέδριο.
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η δικηγόρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Περαμίων-Κυζικηνών, Αντιδήμαρχος Νέας Περάμου, κ. Ελπίδα Χονδρίδου, η οποία εισηγήθηκε του θέματος: «Η πόλις που εκάηκε …ξαναγεννήθηκε στην Αντίπερα όχθη».
Αμέσως μετά, ο Πολιτικός Επιστήμων-Ερευνητής, κ. Μανώλης Θ. Τσαλικίδης, εισηγήθηκε του θέματος: «Οι Φωκιανοί πρόσφυγες στη γη της Αττικής. Εγκατάσταση, αποκατάσταση, σχέσεις με γηγενείς, ταυτότητα και πολιτική συμπεριφορά, μέσα από τις επίσημες αρχειακές πηγές».
Οι εργασίες της 2ης ημέρας του Συνεδρίου της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται- Κομνηνοί», κ. Θεόφιλου Καστανίδη, με τίτλο: «Ιστορική αναδρομή εγκατάστασης των προσφύγων από τον Πόντο στην Καλλιθέα και στο Καπανδρίτι».
«Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής εγκαθίστανται στην αττική γη»
Το απόγευμα της Κυριακής 6 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίας της 3ης ημέρας του σημαντικού Συνεδρίου της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, οι οποίες ξεκίνησαν με την εισήγηση του Ιστορικού-Αρχαιολόγου, κ. Λουκά Ζώνα, ο οποίος μίλησε για το θέμα με τίτλο: «Υμηττός, η ιστορία ενός «άγνωστου» προσφυγικού συνοικισμού της Αθήνας».
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η κ. Σίλια Δαλάκογλου, μητέρα της προγραμματισμένης ομιλήτριας Αρχιτέκτονος-Μηχανικού κ. Σμαρώς Δαλάκογλου, η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, και αναγνώστηκε η ομιλία της με τίτλο: «Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ανάβυσσο μέσα από αρχειακές πηγές και τις διηγήσεις εκείνων που την έζησαν».
Κατόπιν, στο βήμα ανέβηκε ο συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας, κ. Παντελής Μάναλης, ο οποίος ανάπτυξε το θέμα: «Η κοινότητα των Αρμενίων της Κοκκινιάς.
Στη συνέχεια, μετά από το απαραίτητο διάλειμμα, τον λόγο έλαβε ο φιλόλογος κ. Θοδωρής Κοντάρας, ο οποίος εισηγήθηκε του θέματος με τίτλο: «Νέα Ερυθραία 1926. Από την ερημιά της αττικής γης, στη δημιουργία ενός σφριγηλού προσφυγικού προαστίου της Αθήνας».
Ακολούθησε η εισήγηση της Δρ. Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κυριακής Παπαθανασοπούλου, η οποία μίλησε για το θέμα: «Η προσφυγική εγκατάσταση στη Νέα Κοκκινιά (Νίκαια) και η συμβολή των προσφυγικών συλλόγων στην αποκατάσταση».
Ακολούθησε ο κ. Παντελής Αραπίνης, ο οποίος μίλησε για: «Το Δουργούτι των προσφύγων» και κατόπιν η Ιστορικός (ΜΑ), Προϊσταμένη Υπηρεσίας του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, κ. Ελένη Μπενέκη, η οποία εισηγήθηκε του θέματος: «Μικρασιάτες στον Ταύρο Αττικής, παλαιότερα Νέα Σφαγεία».
Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τον Πρόεδρο της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, κ. Λουκά Χριστοδούλου, να αναπτύσσει με κάθε λεπτομέρεια το θέμα: «Από τα βοσκοτόπια των Ποδαράδων, στη βιομηχανική Νέα Ιωνία».
Το τριήμερο των εργασιών έκλεισε με τον Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Γιώργο Μαργαρίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Συνεδρίου Μικρασιατικής Μνήμης.