Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την παραγωγή μυδιών

Κοινοποίηση:
Screenshot_16-768x481

Ο Μακρύγιαλος Πιερίας αποτελεί τη μεγαλύτερη μυδοπαραγωγό περιοχή της χώρας, καθώς κατέχει περίπου το 60% της μυδοκαλλιέργειας στην εγχώρια αγορά.

Ζήτημα όμως και γι’ αυτόν τον κλάδο αποτελεί η κλιματική κρίση. Η περιοχή παράγει κάθε χρόνο περίπου 13.000 τόνους μυδιών, ωστόσο φέτος καταγράφεται πτώση 40%, κάτι που κάνει τη χρονιά καταστροφική, καθώς τα μύδια γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού όμως δημιουργεί προβλήματα στο γόνο, παρουσιάζοντας μεγάλη θνησιμότητα με αποτέλεσμα και τη μείωση της παραγωγής. Οι μυδοκαλλιεργητές ζητούν αποζημιώσεις, ενώ δύσκολη φαίνεται ότι θα είναι και η επόμενη χρονιά.

«Υπάρχει πτώση στις μυδοκαλλιέργειες, φέτος θα αγγίξει το 45-50%, αλλά η μεγάλη ανησυχία είναι τι θα γίνει του χρόνου. Αν δε γίνει ο γόνος, θα υπάρχει πρόβλημα. Είναι 70 τα σκάφη που ασχολούνται με τις καλλιέργειες και πάνω από 600-700 άτομα απασχολούνται εκεί τη σεζόν. Το θέμα είναι σοβαρό, θα πρέπει και ο ΕΛΓΑ και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων να δει το θέμα, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να επιβιώσουν», ανέφερε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου πρόεδρος επιμελητηρίου Πιερίας.

«Στην περιοχή μου οι παραγωγοί αναφέρουν ότι έχουμε πάνω από 60% θνησιμότητα στο γόνο, στα Κύμινα και στον κόλπο της Θεσσαλονίκης η καταστροφή είναι ολική. Το θέμα είναι τι θα γίνει του χρόνου», όπως είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των μυδοκαλλιεργητών Πιερίας, Αναστάσιος Δραγάνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: