Η κλιματική απάτη τελειώνει την Ελλάδα – ΕΥΔΑΠ: Στο πλάνο και η λίμνη Κρεμαστών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Κοινοποίηση:
κξγκξγκξγξκ

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου, αποκαλύπτει ότι μεταξύ των μακροπρόθεσμων μέτρων που εξετάζονται είναι ακόμη και η μερική εκτροπή των υδάτων από τα ποτάμια που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών στα σύνορα Ευρυτανίας – Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Στεργίου σημειώνει ότι η παρατεταμένη ανομβρία των δύο τελευταίων ετών δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί έν αμφιβόλω η πλήρης υδροδότηση της πρωτεύουσας.

Σημειώνει, επίσης, ότι η ΕΥΔΑΠ ολοκλήρωσε εγκαίρως όλες τις πρόδρομες εργασίες και έθεσε σε λειτουργία 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα, αυξάνοντας τις εισροές, ενώ επίσης αντλούνται ποσότητες νερού από την Υλίκη ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα Ευήνου-Μόρνου.

«Θα ενεργοποιήσουμε», προσθέτει, και άλλες διαθέσιμες γεωτρήσεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. «Συνολικά θα προσθέσουμε περίπου 75 εκ. κυβικά μέτρα νερού ανά έτος περιορίζοντας έτσι το έλλειμμα κατά 35%», συμπληρώνει.

ΕΡ: Κύριε Στεργίου πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με τη λειψυδρία στην πρωτεύουσα; Ο κόσμος ανησυχεί βλέποντας αυτή την εικόνα στο Μόρνο με το χωριό που έχει έλθει στην επιφάνεια όπως και πριν 32 χρόνια, το 1992;

Η παρατεταμένη ανομβρία των δύο τελευταίων ετών μειώνει τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική, εξέλιξη η οποία απαιτεί πρωτοβουλίες προσαρμογής στα νέα αυτά δεδομένα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί και δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω η αδιάλειπτη παροχή υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

ΕΡ: Από τότε μέχρι σήμερα ενισχύθηκε το σύστημα υδροδότησης της πρωτεύουσας με τον έργο του Ευήνου. Αυτό δεν επαρκεί;

Η Αττική υδροδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από το σύστημα Ευήνου – Μόρνου έχοντας ως εφεδρικούς ταμιευτήρες την Υλίκη και τον Μαραθώνα. Ο σχεδιασμός ήταν και παραμένει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ των εισροών και των εκροών έτσι ώστε η στάθμη τους να παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Αυτή, όμως, έχει πλέον διαταραχθεί λόγω των λιγοστών βροχοπτώσεων και καλούμαστε πολιτεία και εταιρεία από κοινού, με μία σειρά ενεργειών να την αποκαταστήσουμε.

Πηγή: karditsastakra.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response