Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι μεγαλύτερη από όσο πιστεύουμε – Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα γκρεμιστεί 10%

Κοινοποίηση:
71599dceef3951d43af6d1cef94585b5_XL

Το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει έως και 10% λόγω του αυξανόμενου αριθμού επιθέσεων με πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πολλές μεγάλες εταιρείες logistics και ενέργειας έχουν ήδη αναστείλει τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω αυτής της διαδρομής.
Η κρίση αυτή οδήγησε σε απότομη αύξηση του κόστους της μεταφοράς εμπορευμάτων.
Οι τιμές κυριολεκτικά σε όλα τα αγαθά ενδέχεται να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον σε όλο τον κόσμο.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή.
Οι αντάρτες Houthi της Υεμένης έχουν διακηρύξει ότι θα επιτίθενται σε κάθε ισραηλινό πλοίο που ταξιδεύει μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.


Τρόμος στις ξένες εταιρείες – Πανικός στην BP

Επιτίθενται επίσης σε κάθε πλοίο που ταξιδεύει είτε από είτε προς τα λιμάνια του Ισραήλ.
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα ξέσπασε με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, στον οποίο ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) αντιμετωπίζει την παλαιστινιακή ριζοσπαστική οργάνωση Hamas.
Οι Houthi χρησιμοποιούν ρουκέτες και drones για να επιτεθούν σε πλοία.
Οι επιθέσεις τους στα μέσα Δεκεμβρίου προκάλεσαν ζημιές σε πολλά ξένα δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένων των νορβηγικών Strinda και Swan Atlantic, που ανήκουν στην Inventor Chemical Tankers.
Μετά από αυτές τις επιθέσεις, η διοίκηση του ενεργειακού γίγαντα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) BP αποφάσισε να σταματήσει τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Καίριο πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο η αύξηση του χρόνου παράδοσης των φορτίων

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας Equinor αποφάσισε να κάνει ένα παρόμοιο βήμα.
Ο κολοσσός logistics της Δανίας Maersk ανακοίνωσε την αναστολή της διέλευσης στη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.
Στις 19 Δεκεμβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την έναρξη μιας πολυεθνικής επιχείρησης για την προστασία της Ερυθράς Θάλασσας.
Για την Επιχείρηση Guardian of Prosperity, οι ΗΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους μεταξύ άλλων με τα ακόλουθα κράτη: Μεγάλη Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες και Ισπανία.
Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχει και η Ελλάδα με μία φρεγάτα όπως και άλλες χώρες.
Ωστόσο, οι συμμαχικές χώρες δεν έχουν πετύχει πολλά ακόμη.
Εκπρόσωποι των Houthi (Ansar Allah) δεν έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες σε ισραηλινά και ξένα πλοία.
Πολλές εταιρείες logistics ανακατευθύνουν τα φορτηγά πλοία τους μέσω Αφρικής.
Αντί να περνούν απευθείας από τη Διώρυγα του Σουέζ, οι πλοιοκτήτες πρέπει τώρα να βρουν εναλλακτικά κανάλια.
Αυτό μπορεί να αυξήσει τον χρόνο παράδοσης του φορτίου κατά 14-15 ημέρες.
Μια απότομη αύξηση του χρόνου παράδοσης μπορεί να διαταράξει το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο.
Το φορτίο μεταφοράς στα λιμάνια τελικού προορισμού μπορεί να αυξηθεί, εκτίμησε η DHL.

Μεγάλης κλίμακας κρίση στις μεταφορές

Οι ειδικοί της Montrone πιστεύουν ότι οι καθυστερήσεις στις ημερομηνίες άφιξης των πλοίων εφοδιαστικής μπορεί να προκαλέσουν μια μεγάλης κλίμακας κρίση μεταφορών.
Κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων σε περιοχές υψηλής ζήτησης στην περιοχή της Ασίας λόγω μεγαλύτερου χρόνου παράδοσης για τέτοιου είδους εξοπλισμό.
Οι παγκόσμιοι μεταφορείς έχουν ήδη ανακατευθύνει φορτίο αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ερυθρά Θάλασσα.
Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον, υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς ναυτιλιακών logistics.
Η απειλή επιθέσεων με πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα έχει ήδη αυξήσει το κόστος της ασφάλισης πλοίων, ενώ οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ναυτιλία θα διατηρηθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δήλωσε ο Corey Ranslem, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θαλάσσιας ασφάλειας Dryad Global.

Ξαφνικά, ισπανικό veto στη συμμετοχή της ΕΕ στην Prosperity Guardian 

Η Ισπανία εμποδίζει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιχείρηση – υπό την ηγεσία των ΗΠΑ – στην Ερυθρά Θάλασσα με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τους Houthi της Υεμένης, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Confidencial.
Η Ισπανία άσκησε veto στη συμμετοχή της ΕΕ στην επιχείρηση Prosperity Guardian παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή της τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ευρώπης στην αποστολή αρκετές ώρες πριν, ανέφερε η εφημερίδα.
Η Μαδρίτη δεν έχει εξηγήσει στους εταίρους της, τους λόγους για την αλλαγή της πολιτικής της, ανέφερε η ίδια εφημερίδα.

Το χάος θα ωφελήσει Ρωσία – Κίνα

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα του Marine Tracker είναι ανησυχητικά, καθώς φωνάζουν πως η επιχείρηση Prosperity Guardian δεν είναι επαρκής για να αποτρέψει επιθέσεις σε εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων.
Η απώλεια του κύρους για τον παγκόσμιο ηγεμόνα δεν θα έχει περάσει απαρατήρητη από τους αντιπάλους της Αμερικής, οι οποίοι θα ενθαρρυνθούν από οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας.
Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλεί η χλιαρή απάντηση των μεγάλων συμμάχων που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση Prosperity Guardian.
Ο Καναδάς δεν δέσμευσε κανένα πλοίο και επέλεξε να στείλει μόνο μια ομάδα αξιωματικών, ενώ η Αυστραλία (σύμμαχος της AUKUS που πολέμησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ, το Βιετνάμ και την Κορέα) επίσης απέρριψε τα αιτήματα των ΗΠΑ να στείλει πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η άρνηση οφείλεται στο ότι πρέπει να επικεντρωθεί στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι στην πραγματικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι καμία από τις 7 φρεγάτες και τα 3 αντιτορπιλικά της Αυστραλίας δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να αποτρέψουν επιθέσεις από φθηνά drones Houthi (ιρανικά) για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.
Εάν αυτό ισχύει πραγματικά, πρόκειται για ένα εκπληκτικό κενό στην ικανότητα των συμβατικών στόλων.
Αυτό δεν προμηνύεται καλά πράγματα για την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού.
Φυσικά, η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει δημιουργήσει νικητές αλλά και ηττημένους.
Οι νικητές φαίνεται και πάλι να είναι η Ρωσία και η Κίνα, εκτιμά η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Η πρώτη επωφελείται από την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης, η οποία λόγω των οικονομικών πιέσεων που βιώνει αρχίζει να αμφισβητεί τη χρησιμότητα στήριξης της Ουκρανίας.
Επίσης, στον σκιώδη στόλο πετρελαιοφόρων της Ρωσίας παρέχεται ασφαλής διέλευση από τους Houthi, που σημαίνει ότι διατηρούν πρόσβαση στην πιο αποτελεσματική περιφερειακή αλυσίδα εφοδιασμού του κόσμου, σε αντίθεση με τις δυτικές δημοκρατίες που έχουν να αντιμετωπίσουν άλλον ένα πόλεμο.
Η κύρια εναλλακτική ναυτιλιακή οδός για τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Ασία στην Ευρώπη είναι η διάσχιση του Βερίγγειου Στενού και της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, η οποία είναι συντομότερη ακόμη και από το Σουέζ και γίνεται ολοένα και πιο πλωτή λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου δίπλα στη Ρωσία!
Η Κίνα επωφελείται επίσης από την ευρωπαϊκή αποσταθεροποίηση και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τους ευρωπαίους κατασκευαστές, που βλέπουν το εισόδημά τους να κατατρώγεται από Κινέζους ανταγωνιστές.
Αυτοί οι ανταγωνιστές απολαμβάνουν μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη και πρόσβαση σε φθηνές ρωσικές πηγές ενέργειας.
Επίσης, παρακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκτρέπουν ναυτικά μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα για το business-as-usual εμπόριο, οι Κινέζοι επιτελείς χαμογελούν έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στην Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Άρα, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους οι μετοχές μπορεί να υποχωρήσουν – αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτό είναι πράγματι ένα σημείο καμπής ή απλώς ένα ψευδές σήμα.
Η δράση των αποτιμήσεων τις τελευταίες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κανενα πρόβλημα η αγορά της Αμερικής τωρα είναι πιο προσιτή και η απόσταση μικρότερη 😉

Comments are closed.