Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενισχύει τους δασμούς του Τραμπ στην Κίνα παρά τις επιθέσεις της Καμάλα Χάρις

Κοινοποίηση:
Η-κυβέρνηση-Μπάιντεν-ενισχύει-τους-δασμούς-του-Τραμπ-στην-Κίνα

Η εκπρόσωπος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το εμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) Κάθριν Τάι ανακοίνωσε την αύξηση των αμερικανικών δασμών στην Κίνα, που αρχικά είχε επιβάλει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι αυξήσεις των δασμών έρχονται την ίδια στιγμή που η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις επιτίθεται στη εφαρμογή των δασμών που προτείνει το προεκλογικό πρόγραμμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

«Οι σημερινές οριστικοποιημένες αυξήσεις των δασμών θα στοχεύσουν τις επιβλαβείς πολιτικές και πρακτικές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που συνεχίζουν να επηρεάζουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», ανέφερε η Τάι σε δήλωσή της:

Οι ενέργειες αυτές υπογραμμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να υπερασπιστεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Μεταξύ των δασμολογικών αυξήσεων στις κινεζικές εισαγωγές είναι οι δασμοί 100% στα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), οι δασμοί 25% στα μέρη μπαταριών μη ιόντων λιθίου και στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι δασμοί 50% στους ημιαγωγούς, οι δασμοί 50% στις ηλιακές κυψέλες και οι δασμοί 25% στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Οι δασμοί της Κίνας είναι σημαντικοί, γράφει η Τάι, καθώς συνέβαλαν στη μείωση «των αμερικανικών εισαγωγών αγαθών από τη (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) και στην αύξηση των εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων και των εταίρων των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας έτσι δυνητικά τη διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ».

Εδώ και χρόνια, ο Τραμπ έχει πει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν τους δασμούς στην Κίνα – ειδικά στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, για να αποτρέψουν ένα «λουτρό αίματος» κατά των Αμερικανών εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αντίθετα, η Χάρις έχει επιτεθεί στη χρήση των δασμών, υπονοώντας ότι ισοδυναμούν με έναν «εθνικό φόρο επί των πωλήσεων» για τους Αμερικανούς, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τέτοιες αποδείξεις ότι οι δασμοί αυξάνουν τις τιμές των καταναλωτών. Η Χάρις έχει επίσης χρησιμοποιήσει αντιδασμολογικά επιχειρήματα από έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς ελεύθερου εμπορίου της χώρας.

Η αντίθεση της Χάρις στους δασμούς ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των δωρητών της στη Wall Street.
Οι τύποι της Wall Street παραπονέθηκαν στο Wall Street Journal σχετικά με την προοπτική περισσότερων δασμών υπό τον Τραμπ. Ομοίως, ένας οικονομολόγος μιας επενδυτικής εταιρείας με έδρα την Κίνα ασκεί πιέσεις κατά της πρότασης του Τραμπ να επιβάλει δασμούς 100% σε χώρες που αποφεύγουν το αμερικανικό δολάριο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response