Η λέπρα προήλθε στον άνθρωπο από τον κόκκινο σκίουρο; – Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Κοινοποίηση:
114379-indiahands1280

Μια νέα έρευνα, αναφέρει πως η λέπρα πέρασε ανάμεσα στους ανθρώπους και τους κόκκινους σκίουρους στη μεσαιωνική Αγγλία,υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι το εμπόριο γούνας θα μπορούσε να έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση της νόσου.

Η λέπρα είναι μια από τις παλαιότερες μολυσματικές ασθένειες που έχουν καταγραφεί στον άνθρωπο και συνήθως προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium leprae.

Ενώ τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται τώρα στη νοτιοανατολική Ασία και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, η λέπρα ήταν κοινή στη μεσαιωνική Αγγλία και προκαλούσε ασθένεια και παραμόρφωση σε πλούσιους και φτωχούς ανθρώπους.

Προηγούμενη έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι στη μεσαιωνική Αγγλία, τη Δανία και τη Σουηδία είχαν παρόμοιο στέλεχος λέπρας με αυτό που βρίσκεται σήμερα σε κόκκινους σκίουρους στη νότια Αγγλία, με μια θεωρία ότι το εμπόριο γούνας σκίουρων, που εισάγονταν από τη Σκανδιναβία των Βίκινγκς, θα μπορούσε να ήταν παράγοντας εξάπλωσης της νόσου.

Τώρα οι ειδικοί λένε ότι η θεωρία έχει ώθηση, με τη γενετική ανάλυση να αποκαλύπτει ότι οι κόκκινοι σκίουροι στη μεσαιωνική Αγγλία βίωσαν ένα πολύ παρόμοιο στέλεχος της νόσου με τους ανθρώπους που ζούσαν εκείνη την εποχή.

«Είναι η πρώτη φορά που βρήκαμε ένα πλήθος ζώου λέπρας στα αρχαιολογικά αρχεία, κάτι που είναι πραγματικά συναρπαστικό», είπε η Δρ Σάρα Ινσκίπ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, η οποία συνέγραψε την έρευνα.

Γράφοντας στο περιοδικό Current Biology, η Ινσκίπ και μια διεθνής ομάδα συναδέλφων αναφέρουν πώς μελέτησαν στελέχη λέπρας που βρέθηκαν σε δείγματα από τρία άτομα που ζούσαν στο Winchester μεταξύ 900 και 600 χρόνια πριν, και έναν σκίουρο του οποίου τα οστά βρέθηκαν σε ένα λάκκο γουναρίσματος.

Η ομάδα επικεντρώθηκε στο Winchester επειδή ήταν μια σημαντική πόλη στη μεσαιωνική περίοδο και είχε ένα νοσοκομείο λεπρών και μυριάδες εκδορείς που ασχολούνταν με την προετοιμασία και την πώληση ρούχων με επένδυση από γούνα – που σημαίνει ότι ήταν δυνατό να αποκτηθούν λείψανα σκίουρου και ανθρώπων από την εποχή.

Η ομάδα εξήγαγε και ανέλυσε DNA από τα δείγματα, αποκαλύπτοντας ότι ένα πολύ παρόμοιο στέλεχος λέπρας υπήρχε σε όλα.

«Στην πραγματικότητα, τα στελέχη που υπάρχουν στους αρχαιολογικούς σκίουρους και τους αρχαιολογικούς ανθρώπους από το Winchester σχετίζονται πιο στενά από το στέλεχος που υπάρχει στους μεσαιωνικούς σκίουρους [και] το στέλεχος που υπάρχει στους σύγχρονους σκίουρους», είπε ο Inskip.

Η ομάδα λέει ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι υπήρξε μετάδοση της νόσου μεταξύ ανθρώπων και σκίουρων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: