Εχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε την περιβόητη φράση για την Σκάρλετ Γιόχανσον, αλλά με κάποιο τρόπο η διάσημη ηθοποιός συνεχίζει να αποτελεί σημείο… αναφοράς για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να κλείσει ένα ραντεβού με την Γιόχανσον, επιχειρώντας να εξηγήσει με αυτό τον τρόπο ότι κατά την άποψή του είναι εφικτή η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οταν ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως θα ήθελε να βγει για κοκτέιλ με την Γιόχανσον, το είχε φέρει ως παράδειγμα για το γιατί δεν μπορούν να πέσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Δεν ξέρω αν ο Ευκλείδης συμφωνεί, διότι θεωρεί δύσκολο να κλείσει ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον. Αλλά εγώ, που είμαι πιο φιλόδοξος, πιστεύω ότι μπορώ να κλείσω ραντεβού μαζί της και λέω “είμαι εδώ και αύριο το πρωί”», είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Αφού η αντιπολίτευση, που υπέγραψε για πλεονάσματα 4,5% ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε σε μια κοινή θέση για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης για περαιτέρω μείωση. Αρκεί να συμφωνήσουμε από κοινού τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί».
«Θα συμφωνήσει ο κ. Μητσοτάκης να εξοικονομηθούν πόροι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία; Όχι, γιατί θεωρεί σπατάλη τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων; Να επαναφέρουμε την 13η και 14η σύνταξη; Όχι, γιατί το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι ακριβώς στην αντίθετη λογική. Θα συμφωνήσει να δοθούν αυτοί οι πόροι σε πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Όχι, γιατί θεωρεί κάθε αντίστοιχο μέτρο το οποίο υλοποιήθηκε αυτή την τετραετία ως ανακύκλωση της φτώχειας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Ας μας πει λοιπόν καθαρά ότι στο μόνο που θα συμφωνήσει είναι να βρεθούν πόροι για τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργήσει η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Και η επαναφορά της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου», συμπλήρωσε.