Η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου περιείχε 10 φορές το νερό όλων των λιμνών σήμερα

Κοινοποίηση:
1

Υπήρχε μία μεγα-λίμνη στον κόσμο πριν 10 εκατομμύρια χρόνια ονόματι Παρατηθύς. Κάλυπτε μία έκταση μεγαλύτερη από τη σημερινή Μεσόγειο και πάνω στο σημερινό χάρτη, θα εκτεινόταν από τις Άλπεις μέχρι το Καζακστάν. Στη μεγαλύτερη χωρητικότητά της, υπολογίζεται πως κάλυπτε 2.8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιείχε 10 φορές το νερό που διαθέτουν όλες οι λίμνες της Γης σήμερα. Μία νέα μελέτη ερευνά τέσσερις μεγάλες καταστροφές της λίμνης, κατακλυσμικές αλλαγές που προήλθαν από τους κλιματικούς κύκλους και σμίκρυναν τη λίμνη σημαντικά, σκοτώνοντας πολλά είδη που ζούσαν μέσα και γύρω από αυτήν.

Η λίμνη σχηματίστηκε πριν 12 εκατομμύρια χρόνια, όταν μία τεράστια θάλασσα αποκόπηκε από τον ωκεανό και η ζωή σε αυτήν εξελίχτηκε για 5 εκατομμύρια χρόνια αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Στη λίμνη υπήρχαν μέχρι και είδη μικρών φαλαινών που εξελίχθηκαν για επιβίωση σε αυτό το περιβάλλον. Όσο τα επίπεδα νερού έπεφταν και η αλατότητα αυξανόταν, πολύ λίγα πλάσματα κατάφεραν να επιβιώσουν.

Πρέπει να ήταν ένας μεταποκαλυπτικός προϊστορικός κόσμος, μία υδρόβια εκδοχή της ερήμου του Mad Max. – Wout Krijgsman, γεωλόγος του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης

Megalake-location Megalake-3 Megalake-2

Η έρευνα έδειξε πως η μεγαλύτερη πτώση των επιπέδων του νερού συνέβη περίπου 7.7 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε ένα περιστατικό που έγινε γνωστό ως Great Khersonian Dying. Τα επίπεδα του νερού υποχώρησαν κατά 250 μέτρα, χωρίζοντας τη μεγα-λίμνη σε πολλές μικρότερες λίμνες, πολλές από τις οποίες θα ήταν τοξικές για την υδρόβια ζωή. Θεωρείται πως αυτό και μόνο το γεγονός αφανισμού, κόστισε στην Παρατηθύς το 70% της επιφάνειάς της και το ένα τρίτο του όγκου της. Τελικά, μετά από 5 εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης, η Παρατηθύς “άδειασε” στη Μεσόγειο λόγω γεωλογικών αλλαγών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: