Η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο: Το πρωτοποριακό σύστημα «κατά της κλειστοφοβίας»

Κοινοποίηση:
034lovimagescik0

Η σήραγγα Lærdal αποτελεί ένα πρωτοποριακό παράδειγμα για το πώς οι υποδομές μπορούν να σχεδιαστούν με γνώμονα τόσο τη λειτουργία όσο και την ανθρώπινη εμπειρία.

Για όσους πάσχουν από κλειστοφοβία, η ιδέα να ταξιδέψουν μέσα από μια σήραγγα, ειδικά μια που εκτείνεται πάνω από 24 χιλιόμετρα, μπορεί να ακούγεται σαν εφιάλτης. Ωστόσο, η σήραγγα Lærdal στη δυτική Νορβηγία, η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να απαλύνει τέτοιους φόβους με ένα καινοτόμο «σύστημα κατά της κλειστοφοβίας».

Η σήραγγα Lærdal, που εκτείνεται σε εντυπωσιακά 24,5 χιλιόμετρα, συνδέει τους δήμους Lærdal και Aurland και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί πριν ανοίξει το 2000. Αναγνωρίζοντας ότι περίπου το πέντε έως 12,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κλειστοφοβία, οι σχεδιαστές της σήραγγας έλαβαν ιδιαίτερη μέριμνα ώστε το ταξίδι να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο για όλους τους ταξιδιώτες.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της σήραγγας συμβουλεύτηκαν μια ομάδα ψυχολόγων για να ενσωματώσουν τεχνικές που θα μείωναν την αίσθηση του εγκλεισμού. Η σήραγγα διαθέτει μπλε και κίτρινο φωτισμό που έχει σχεδιαστεί για να προσομοιάζει την αυγή, μια επιλογή που αποσκοπεί στο να κρατήσει τους οδηγούς σε εγρήγορση, να κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο κρίσεων κλειστοφοβίας.

Επιπλέον, κάθε έξι χιλιόμετρα περίπου, οι οδηγοί συναντούν φωτιζόμενες βραχώδεις σπηλιές. Αυτά τα διαλείμματα στα κατά τα άλλα αμετάβλητα τοιχώματα της σήραγγας προσφέρουν μια πιο γραφική εμπειρία, συμβάλλοντας στην αποφυγή της μονοτονίας και του αποπροσανατολισμού που μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα κλειστοφοβίας.

Η επιτυχία του σχεδιασμού της σήραγγας Lærdal δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Στην πραγματικότητα, έχει εμπνεύσει συζητήσεις σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου διεξήχθη στρατηγική μελέτη σχετικά με τις δυνατότητες κατασκευής της μεγαλύτερης οδικής σήραγγας του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Μάντσεστερ και Σέφιλντ. Η μελέτη αναφέρθηκε στη χρήση των σπηλαιωδών χώρων, των χρωμάτων, του φωτισμού και των μοτίβων της σήραγγας Lærdal ως αποτελεσματικών μεθόδων για την ανακούφιση των φόβων της κλειστοφοβίας, του αποπροσανατολισμού και της κούρασης των ταξιδιωτών.

Ως αποτέλεσμα, η σήραγγα Lærdal αποτελεί ένα πρωτοποριακό παράδειγμα για το πώς οι υποδομές μπορούν να σχεδιαστούν με γνώμονα τόσο τη λειτουργία όσο και την ανθρώπινη εμπειρία, εξασφαλίζοντας ότι ακόμη και όσοι φοβούνται τους κλειστούς χώρους μπορούν να περιηγηθούν με ευκολία σε αυτή την εξαιρετική σήραγγα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: