Η μεγαλύτερη υποβρύχια έκρηξη ηφαιστείου: 5 κυβικά χλμ λάβα γέννησαν νέο βουνό στον βυθό

Κοινοποίηση:
ψσψσψσ

Χρησιμοποιώντας σήματα σεισμικής δραστηριότητας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο υποβρύχιο βουνό που υψώνεται 820 μέτρα πάνω από τον βυθό του ωκεανού.
Ένα τεράστιο σεισμικό γεγονός που ξεκίνησε τον Μάη του 2018 δημιούργησε ένα καινούριο υποβρύχιο ηφαίστειο, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων ερευνητών.
Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 10 Μάη του 2018, κοντά στο γαλλικό νησί Μαγότ, δυτικά της Μαδαγασκάρης και ακολουθήθηκε στις 15 Μάη από έναν σεισμό 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Κι ενώ οι ειδικοί αρχικά αγνοούσαν τη φύση της σεισμικής δραστηριότητας, αργότερα ανακαλύφθηκε ότι επρόκειτο για κάποιο ηφαιστειακό γεγονός, με τους επιστήμονες να το χαρακτηρίζουν ως «τη μεγαλύτερη υποβρύχια έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ».

Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience στις 26 Αυγούστου, εντοπίζοντας τα σεισμικά σήματα σε μια περιοχή 50 χλμ ανοιχτά της ανατολικής ακτής του Μαγότ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα υποβρύχια βουνοκορφή.

Τα δεδομένα από τη δραστηριότητα – πολύ βαθιά για τους περισσότερους σεισμούς – επέτρεψαν στους επιστήμονες να ανασκευάσουν τον σχηματισμό του νέου ηφαιστείου, η δημιουργία του οποίου θα μπορούσε να αποδοθεί στην απόθεση μάγματος στην ασθενόσφαιρα.
Μιας και οι τεκτονικές διεργασίες ίσως έχουν σπάσει τη λιθόσφαιρα, η λάβα θα μπορούσε να έχει ανέβει στον πυθμένα, όπου χύθηκαν 5 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, δημιουργώντας έτσι το υποβρύχιο όρος.
«Οι όγκοι και η ροή της λάβας που εξήλθαν κατά τη διάρκεια του μαγματικού γεγονότος είναι συγκρίσιμοι με εκείνους που έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια εκρήξεων στα πιο ενεργά ηφαίστεια της Γης» σχολίασαν οι ερευνητές, χαρακτηρίζοντας την έκρηξη ως τη «μεγαλύτερη υποβρύχια έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ».
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.