Η μυστική συμφωνία της τουρκικής MIT με τους ισλαμοφασίστες του Τζολάνι

Κοινοποίηση:
mc-fidan-al-jolani-696x354

Ως μέρος μιας μυστικής συμφωνίας μεταξύ της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (Milli İstihbarat Teşkilatı, MIT) και της Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), παλαιότερα γνωστή ως Μέτωπο Nusra, η τρομοκρατική ομάδα δεσμεύτηκε να απόσχει από τη διεξαγωγή επιθέσεων σε τουρκικό έδαφος, με αντάλλαγμα υλικοτεχνική υποστήριξη, όπλα, μαχητές και χρηματοδότηση που διευκολύνεται από και μέσω της Τουρκίας.

Όπως αποκάλυψε το Nordic Monitor, η συμφωνία που έγινε τα πρώτα χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου όριζε ότι η HTS με επικεφαλής τον Αχμέντ αλ Σάρα (αλ Τζολάνι) στη Συρία, θα επικέντρωνε τις προσπάθειές του στην ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια των 13 ετών εσωτερικής σύγκρουσης και θα διασφάλιζε ότι οι μαχητές της δεν θα πραγματοποιούσαν ποτέ επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος.

Ο αλ-Τζολάνι κράτησε το δικό του μέρος της συμφωνίας, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία επίθεση από την HTS στην Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε επίσημα τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία και η οργάνωσή του είχε απαγορευτεί και καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οντότητα λόγω των δεσμών της με την Αλ Κάιντα, η HTS λειτουργούσε ελεύθερα εντός της χώρας.

Συγκέντρωσε κεφάλαια, στρατολόγησε μαχητές, προωθούσε όπλα και προμήθειες και λάμβανε ακόμα και πληροφορίες που της επέτρεπαν να εξαπολύσει αποτελεσματικές επιθέσεις στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, η ισλαμιστική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν παρουσίαζε δημόσια μια διαφορετική αφήγηση σχετικά με την HTS, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Τουρκία συμμορφωνόταν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τρομοκρατία. Αυτό το προσωπείο διατηρήθηκε μέσω στημένων αστυνομικών επιχειρήσεων που τάχα στόχευαν δίκτυα της HTS στη χώρα.

Σε πολλά έγγραφα που συντάχθηκαν από τις δικαστικές αρχές και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Τουρκίας, η ομάδα του αλ Σάρα χαρακτηρίζεται επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση με το ακρωνύμιο FEC/ENC/HTŞ (Fetih El Şam – El Nusra Cephesi – Heyeti Tahriri Şam Cephesi στα τουρκικά).

Αυτά τα έγγραφα, που εξετάστηκαν από το Nordic Monitor, υπογραμμίζουν τους προηγούμενους δεσμούς του αλ-Σαράα με την Αλ Κάιντα και αναφέρουν ότι η ομάδα αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, παρά τη μεταγενέστερη ανακοίνωση της ρήξης από την Αλ Κάιντα.

Στην απόφαση του Μαΐου 2023, το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας κατέταξε την HTS ως τρομοκρατική οργάνωση και περιέγραψε γιατί αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Ωστόσο, η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την κυβέρνηση Ερντογάν:

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι η HTS στρατολογεί μαχητές και συγκεντρώνει κεφάλαια στην Τουρκία, μεταφέρει Τούρκους ανήλικους στο πεδίο της μάχης της Συρίας, βοηθά στη λαθραία μεταφορά ξένων μαχητών στη Συρία μέσω τουρκικών συνόρων, απαγάγει άτομα για λύτρα στη Συρία, εμπλέκεται σε βίαιες και καταναγκαστικές ενέργειες και διεξάγει παράνομο λαθρεμπόριο ιστορικών αντικειμένων μέσω των τουρκοσυριακών συνόρων.

Σε διάφορες αποφάσεις που εκδόθηκαν μέχρι το 2024, το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας περιέγραψε την HTS ως οργάνωση που αρχικά προσδιορίστηκε ως κλάδος της Αλ Κάιντα και αργότερα μετονομάστηκε ως Jabhat Fateh al-Sham (πρώην Μέτωπο Al-Nusra) πριν καταλήξει στο HTS.

Το δικαστήριο την χαρακτήρισε ως ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, δηλώνοντας ότι χρησιμοποιεί βία, εκφοβισμό και απειλές για να υπονομεύσει τη συνταγματική τάξη της Τουρκίας, να θέσει σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια, να διαταράξει τη δημόσια τάξη και να επιδιώξει τους παράνομους στόχους της.

«Αν και η οργάνωση έχει ανακοινώσει ότι δεν υπόσχεται πλέον πίστη στην Αλ Κάιντα, η ιδεολογική της βάση, η βασική της φιλοσοφία και η επιχειρησιακή της προσέγγιση παραμένουν βασισμένες στην ιδεολογία της Αλ Κάιντα», ανέφερε ένα έγγραφο με ημερομηνία 2 Μαΐου 2023.

Από το 2015 οι τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 235 επιχειρήσεις κατά του δικτύου του αλ Σαράα στην Τουρκία, συλλαμβάνοντας 605 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 96 ξένων υπηκόων. Ωστόσο, μόνο το ένα τέταρτο από αυτούς συνελήφθησαν επίσημα, και σχεδόν όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, ακόμα κι αν είχαν πιαστεί με όπλα ή πυρομαχικά.

Αυτή η λεγόμενη καταστολή δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα για την κυβέρνηση Ερντογάν να παρουσιαστεί ότι συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι έχει δεσμευτεί να εξαρθρώσει τρομοκρατικά δίκτυα στα διεθνή φόρουμ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν κοινοποίησε ιδιωτικά σε αρχηγούς της αστυνομίας, δικαστές και εισαγγελείς ότι η HTS αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και ότι θα της επιτρεπόταν να λειτουργεί ατιμώρητα στην Τουρκία.

Αυτό εξηγεί γιατί, για παράδειγμα, μια από τις πιο προβεβλημένες καταστολές από την κυβέρνηση Ερντογάν στην HTS κατέληξε σε αποτυχία. Στις 13 Ιανουαρίου 2019, αστυνομικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων πραγματοποίησαν έφοδο σε πολλές τοποθεσίες, με τα μέσα ενημέρωσης να ενημερώνονται εκ των προτέρων για να τοποθετήσουν κάμερες και να καταγράψουν την επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν 14 άτομα που συνδέονται με την HTS, συμπεριλαμβανομένου του Hasan Süslü, του επικεφαλής του δικτύου logistics της HTS στην Τουρκία, το οποίο λειτουργεί υπό τον Σύνδεσμο Βοήθειας και Αλληλεγγύης για τους Φτωχούς (Fukara Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, ή Fukara-Der). Ωστόσο, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι λίγες μέρες αργότερα και η υπόθεση αποσιωπήθηκε.

Το Fukara-Der, που ιδρύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 στο Seyhan της επαρχίας Άδανα, κοντά στα συριακά σύνορα, χρησιμεύει κυρίως ως μονάδα υλικοτεχνικής υποστήριξης για την HTS και λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και Ανθρωπιστικής Αρωγής που συνδέεται με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, ή IHH).

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Ερντογάν έπαιζε ένα διπλό παιχνίδι: εμφανιζόταν δημόσια ότι στοχεύει τρομοκρατικά δίκτυα ενώ κρυφά συνεργαζόταν, τα βοηθούσε και τα υποκινούσε χρησιμοποιώντας διάφορους πόρους.

Με επικεφαλής τον Χακάν Φιντάν, τον σημερινό Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών συνεργαζόταν ενεργά με την HTS και θεωρούσε ακόμη και τον αλ Σάρα και τους ανώτερους διοικητές του, πολύτιμα στοιχεία πληροφοριών και πληρεξούσιους για να εκτελέσουν την ατζέντα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Για παράδειγμα, ο Ανάς Χασάν Χατάμπ, ο νέος διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συρίας (Al-Mukhabarat al-Amma, GIS), στρατολογήθηκε από τη Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων της MIT (Özel Operasyonlar Başkanlığı). Ο χειριστής του ήταν ο Κεμάλ Εσκιντάν, ένας πρώην αξιωματικός του στρατού που ήταν γνωστός στις τζιχαντιστικές ομάδες με το όνομα Abu Furqan.

Ως επικεφαλής αυτού του τμήματος, ο Εσκιντάν έπαιξε βασικό ρόλο στις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας για την υποστήριξη ένοπλων τζιχαντιστικών φατριών σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η κυβέρνηση Ερντογάν αγνόησε σκόπιμα τόσο τον χαρακτηρισμό του Χατάμπ από τις ΗΠΑ ως τρομοκράτη το 2012, όσο και την καταχώρισή του στον κατάλογο του ΟΗΕ το 2014. Μόνο μετά την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς την Τουρκία για την επιεική προσέγγισή της απέναντι στις τζιχαντιστικές ομάδες, ο Ερντογάν συμφώνησε να επιβάλει κυρώσεις στον Χατάμπ, σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 7 Νοεμβρίου 2016. Ωστόσο, η απόφαση δεν τέθηκε σε ισχύ μέχρι τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, στις 24 Νοεμβρίου 2016.

Ωστόσο, παρά τις επίσημες κυρώσεις, τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά όσον αφορά τη μυστική συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με τον Χατάμπ και το αφεντικό του αλ Σάρα, και η μυστική συνεργασία τους συνεχίστηκε ανεμπόδιστα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν μάλιστα θωράκισε την HTS όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της οργάνωσης κατά τη διάρκεια μιας ποινικής έρευνας για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Κάρλοφ, το 2016.

Ο δολοφόνος, ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, ένας 22χρονος τζιχαντιστής αστυνομικός, είχε προηγουμένως υπηρετήσει στην προστασία του προέδρου Ερντογάν.

Μια εξέταση των τραπεζικών συναλλαγών του δολοφόνου από το Συμβούλιο Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) αποκάλυψε ότι ο Αλτιντάς είχε στείλει χρήματα στο Fukara-Der της HTS στις 31 Μαρτίου 2016. Ωστόσο, ο δημόσιος εισαγγελέας που ερευνούσε τη δολοφονία απέτυχε να ακολουθήσει οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με τις διασυνδέσεις της HTS και της Αλ Κάιντα και δεν πήρε καν καταθέσεις από τους διευθυντές της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Με την HTS να έχει πλέον τον έλεγχο της Δαμασκού μετά την εκδίωξη του Άσαντ, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αναβαθμιστεί από την ομάδα αντιπροσώπων της που αναλαμβάνει την ηγεσία στη Συρία.

Ένας σημαντικός μυστικός συντονισμός μεταξύ MIT και HTS αποκαλύφθηκε δημόσια, και ίσως ακούσια, από τον Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 στις 20 Δεκεμβρίου 2024. Ο πρώην αρχηγός της MIT παραδέχτηκε ανοιχτά ότι είχε συνεργαστεί μυστικά με την HTS.

«Είχαμε εξαιρετική συνεργασία [με την HTS]», είπε ο Φιντάν, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα είχε παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ηγεσία του ISIS. «Μας βοήθησαν πολύ, αλλά λόγω των ευαισθησιών, δεν το δημοσιοποιήσαμε εκείνη τη στιγμή», πρόσθεσε.

Η παροχή όπλων στην HTS υπό την προστασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 2 Ιανουαρίου 2025 σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, όταν ένας πρώην πράκτορας της MIT αποκάλυψε πώς είχε μεταφέρει όπλα για την ομάδα του αλ Σαράα.

«Ήμουν φίλος με τον Αχμέντ αλ-Σάρα της Συρίας, γνωστό και ως αλ Τζολάνι. Τώρα ο Τζολάνι είναι στην εξουσία και εγώ εκτίω ποινή για την πώληση όπλων σε αυτούς», δήλωσε ο Nuri Gökhan Bozkır, πρώην μέλος της μονάδας ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού.

Ο Bozkır δικάστηκε για παράνομες αποστολές όπλων στη Συρία το 2015, κρυμμένες κάτω από σακούλες με κρεμμύδια. Η MIT τον βοήθησε να δραπετεύσει στην Ουκρανία όταν ήταν επικείμενη η σύλληψή του.

Αργότερα έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος από την κυβέρνηση Ερντογάν για τη δολοφονία ενός Τούρκου ακαδημαϊκού το 2002, μια δολοφονία που διαπράχθηκε από μια νεοεθνικιστική φατρία (Ulusalcı) του στρατού για να επηρεάσει την πολιτική ατζέντα της χώρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response