Η νέα παγκόσμια κρίση έχει ήδη ξεκινήσει και είναι στα εμπορικά ακίνητα

Κοινοποίηση:
ΚΡΙΣΗ

Για νέα κρίση στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά στην αγορά εμπορικών ακινήτων, ύψους 5,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και παγκοσμίως, προειδοποιούν οι fund managers…
Πιο συγκεκριμένα, oι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν για αυξανόμενα προβλήματα στη βιομηχανία εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επώδυνα για τις τράπεζες που έχουν ήδη κλονιστεί από την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.
Η αύξηση των επιτοκίων, η πτώση στις τιμές των ακινήτων και η μείωση της ζήτησης για χώρους γραφείων μετά την πανδημία ασκούν πιέσεις στην αγορά εμπορικών ακινήτων.
Αλλά αυτά τα προβλήματα εντάθηκαν μετά τις πτωχεύσεις της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία για την υγεία άλλων περιφερειακών τραπεζών, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών δανείων σε ακίνητα.

«Η ιδιωτική αγορά δεν έχει αρχίσει να μειώνει την ακίνητη περιουσία που διακρατά», δήλωσε στους Financial Times ο συμπρόεδρος της Apollo Global Management, Scott Kleinman.
«Τα private equity θα χτυπηθούν πρώτα.
Αυτό είναι το “επόμενο παπούτσι” που θα πέσει στις ΗΠΑ.
Όπως όλα τα άλλα, έχει τιμολογηθεί σφιχτά και δεν έχει υπάρξει κρίση εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’90».

Η διευθύντρια επενδύσεων της Guggenheim Partners, Anne Walsh, δήλωσε ότι ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ θα πονέσουν παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αστικών κέντρων όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη, όπως και τα κτίρια γραφείων δεύτερης κατηγορίας που χρήζουν επισκευής.
«Πιθανότατα θα μπούμε σε ύφεση στα ακίνητα, αλλά όχι σε ολόκληρη την αγορά ακινήτων», είπε ο Walsh.
«Οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν πολύ επιλεκτικές σχετικά με τα δάνεια που είναι διατεθειμένες να χορηγήσουν».
Σημείωσε δε ότι ορισμένες τράπεζες απαιτούσαν προσωπικές εγγυήσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων – στις οποίες οι δανειολήπτες δεσμεύουν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία για να εξασφαλίσουν μια υποθήκη – κάτι που αποτελεί σημάδι των αυστηρότερων προτύπων δανεισμού και του γεγονότος ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σε έρευνα της Federal Reserve που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 8 Μαΐου, η πλειονότητα των αμερικανικών τραπεζών δήλωσαν ότι εφάρμοσαν αυστηρότερα πιστωτικά πρότυπα για δάνεια που εξασφαλίστηκαν από μη οικιστικά ακίνητα το πρώτο τρίμηνο, ενώ καμία δεν χαλάρωσε τα στάνταρντ.

Την ίδια στιγμή, ένα τείχος χρέους λήγει και πρέπει να αποπληρωθεί τα επόμενα χρόνια.
«Υπάρχει ένας γκρεμός λήξεων για πολλά από αυτά τα ακίνητα, ένα σημαντικό μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από περιφερειακές τράπεζες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης αμερικανικής τράπεζας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: