Η παράδοξη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Ο ένας πέφτει δραματικά, ο γιδοβοσκός δεν ανεβαίνει

Κοινοποίηση:
Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023.  Στο debate συμμετείχαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση), Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25). Οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που συμμετείχαν, Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA) ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η θεωρία της… τραμπάλας, που είχαν πολλοί για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, διαψεύδεται εκκωφαντικά με βάση του εκλογικό αποτέλεσμα σοκ για την κεντροαριστερά.

Η εκτίμηση ή και προσδοκία δηλαδή κάποιων, ότι με την πρώτη σου ΣΥΡΙΖΑ θα ωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ, υπό την έννοια ότι υπάρχει κάτι σαν τη σχέση των «συγκοινωνούντων δοχείων», δεν επιβεβαιώνεται σε καμία περίπτωση.

Και ισχύει κάτι, που διαμορφώνει μία νέα κατάσταση. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνει.

Είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική η εικόνα αυτών των εκλογών: ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω από το 20%, χάνει ενδεχομένως και τρεις ή και παραπάνω μονάδες σε σχέση με τον Μάιο, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει τίποτα ουσιαστικά. Απομένει βέβαια να δούμε και τα ακριβή επίσημα αποτελέσματα, καθώς οι προσεγγίσεις γίνονται τώρα με βάση τα exit poll, αλλά η εικόνα δεν αλλάζει.

Εάν υπολογίσει δε κάποιος, ότι η συνολική απώλεια του ΣΥΡΙΖΑ ίσως ξεπεράσει τις 13 ποσοστιαίες μονάδες στις δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τη δύναμή του περίπου κατά περίπου 4 μονάδες, το συμπέρασμα είναι ότι οι παραδοσιακές μετακινήσεις και οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών χώρων έχουν αλλάξει δραματικά. Και όχι ιδιαίτερα σε όφελος κάποιου σχήματος στην κεντροαριστερά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο γιδοβοσκος έχει γίδια γι’αυτό τον λένε έτσι η ήταν όντως γιδοβοσκος από τον πατέρα του…μάλλον έχει πασοκογιδια….που νομίζουν ότι θα τρώνε όπως παλιά..τελείωσαν αυτά..ο Παπαδόπουλος δεν είχε χρεει και γι’αυτό δανείζονταν άνετα ο Παπανδρέου..και περνούσαν καλά τα πασοκια..τώρα χρωστάμε…μην περιμένετε μάζες και χαψες γιδοπρόβατα…ο γιδοβοσκος σας κοροϊδεύει…ραγιαδοσκυλα…μπεεε

Comments are closed.