Η παράνομη μετανάστευση προς την Ιταλία μειώθηκε κατά σχεδόν 60% το 2024

Κοινοποίηση:
12408595-696x464

Η παράνομη μετανάστευση προς την Ιταλία μειώθηκε απότομα το 2024, με σχεδόν 60% λιγότερους παράνομους μετανάστες να φτάνουν στη χώρα σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, 66.317 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2024.

Αυτό σηματοδοτεί μια κατακόρυφη πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν 157.651 άνθρωποι εισήλθαν παράνομα στην Ιταλία. Το 2022, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 105.131.

Η μεγαλύτερη ομάδα παράνομων μεταναστών, με 13.779 άτομα, προερχόταν από το Μπαγκλαντές: περίπου 7.000 χιλιόμετρα από την Ιταλία.

Περίπου 12.504 άτομα δήλωσαν ότι είχαν έρθει από τη Συρία και 7.677 από την Τυνησία.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων μειώθηκε επίσης από 18.820 το 2023 σε 8.043 το 2024.

Η μείωση αυτή θα μπορούσε να αντανακλά τις πολιτικές της δεξιάς ιταλικής κυβέρνησης με επικεφαλής την Τζώρτζια Μελόνι, η οποία έκανε εκστρατεία για το θέμα αυτό πριν αναλάβει την εξουσία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι σημείωσε στο X ότι η κυβέρνηση «μείωσε τις αφίξεις λαθρομεταναστών κατά 60% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατά 38% σε σύγκριση με το 2022, πέφτοντας ακόμη και κάτω από εκείνες που καταγράφηκαν το 2021.

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι επαναπατρισμοί απελαθέντων μεταναστών αυξήθηκαν, με αύξηση φέτος κατά 16%», πρόσθεσε.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι αποτέλεσμα των στοχευμένων δράσεων που έχουμε θέσει σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένης της στενής συνεργασίας με τις αστυνομικές δυνάμεις των χωρών προέλευσης και διέλευσης, η οποία μέσα σε δύο χρόνια κατέστησε δυνατή την ανακοπή των αναχωρήσεων 192.000 παράτυπων μεταναστών από τη Λιβύη και την Τυνησία που κατευθύνονταν προς τις ακτές μας.

«Υποστηρίζουμε επίσης τις ίδιες αυτές χώρες στα σχέδια υποβοηθούμενου εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών από τα εδάφη τους, επαναπατρισμοί που το 2024 ανήλθαν σε πάνω από 21 χιλιάδες», δήλωσε ο Piantedosi.

«Έχουμε θέσει σημαντικά θεμέλια και υπολογίζουμε ότι το επόμενο έτος θα τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα».

Μεταξύ των κυβερνητικών πολιτικών για τον περιορισμό της μετανάστευσης ήταν η αυστηρότερη γραμμή απέναντι στις ΜΚΟ, ορισμένες από τις οποίες είναι γνωστό ότι μεταφέρουν παράνομους μετανάστες από τις ακτές της Λιβύης και της Τυνησίας.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ΜΚΟ πρέπει να μεταφέρουν τους μετανάστες σε καθορισμένα λιμάνια και να αντιμετωπίζουν κράτηση εάν δεν ακολουθούν τις εντολές των αρχών.

Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι θα σταματήσει τις επιχειρήσεις της με το σκάφος Geo Barents λόγω των αυστηρών ιταλικών νόμων που, όπως είπε, καθιστούσαν τις επιχειρήσεις της «αδύνατες».

Την 1η Ιανουαρίου 2025, ωστόσο, η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch ξεκίνησε το ψήφισμά της με τίτλο «Μέχρι να πέσουν όλα τα σύνορα».

«Ο χρόνος περνάει, αλλά το έτος 2024 έδειξε ότι το μίσος κατά των ανθρώπων που βρίσκονται σε φυγή είναι η απεχθής τάση της Ευρώπης. Τα σύνορα είναι καθημερινά θανατηφόρα και η βαρβαρότητα αυξάνεται», ανέφερε η ΜΚΟ.

«Χρειαζόμαστε ριζοσπαστική αντίσταση ενάντια στην ‘Ευρώπη-φρούριο’. Χρειαζόμαστε ριζοσπαστική αλληλεγγύη με τους ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα. Χρειαζόμαστε μια ασυμβίβαστη δέσμευση για την αυτοδιάθεση, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που κινούνται. »

Οι ΜΚΟ που μεταφέρουν μετανάστες στη Μεσόγειο λαμβάνουν επιχορηγήσεις από την προοδευτική γερμανική κυβέρνηση, γεγονός που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response