Η παγκόσμια πείνα το 2022 επηρέασε 122 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους από ό,τι το 2019, για έναν εκτιμώμενο αριθμό μεταξύ 691 και 783 εκατομμυρίων, ίσο με κατά μέσο όρο 735 εκατομμύρια ανθρώπους.
Μία «νέα κανονικότητα» που χαρακτηρίζεται από τρεις παράγοντες κρίσης, όπως ο Covid, τα κλιματικά σοκ και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που επιδεινώνουν την τάση σε σύγκριση με την προ-Covid περίοδο.
Αυτά είναι τα κύρια δεδομένα που προκύπτουν από την έκθεση «Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο» (SOFI) του FAO, του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), της Unicef, του ΠΟΥ και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).
Η Αφρική και η Καραϊβική είναι οι περιοχές με τις χειρότερες καταστάσεις.
Και – εξηγεί η Έκθεση – εάν αληθεύει ότι, μεταξύ 2021 και 2022, τα δεδομένα για την πείνα στον κόσμο υπέστησαν οπισθοδρόμηση, είναι εξίσου βέβαιο ότι πολλές περιοχές του πλανήτη «καταπολεμούν σήμερα μια αναζωπύρωση των επισιτιστικών κρίσεων Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της πείνας στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, το 2022, το φαινόμενο φαίνεται ακόμα να αυξάνεται στη Δυτική Ασία, την Καραϊβική και όλες τις υποπεριοχές της αφρικανικής ηπείρου».
Συγκεκριμένα, «με έναν στους πέντε ανθρώπους να πλήττονται από πείνα, δηλαδή υπερδιπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η Αφρική παραμένει η περιοχή που πλήττεται περισσότερο».
Χωρίς αλλαγή πλεύσης, ο στόχος της μηδενικής πείνας μέχρι το 2030 «δεν θα επιτευχθεί». Υπό αυτή την έννοια, στον πρόλογο της Έκθεσης, ο γενικός διευθυντής του FAO, QU Dongyu, ο πρόεδρος του Ifad, Alvaro Lario, η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, Catherine Russell, η εκτελεστική διευθύντρια του WFP, Cindy McCain, και η διευθύντρια του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, γράφουν ότι «το 2030, σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να υποφέρουν από πείνα» υπογραμμίζοντας ότι «οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για την επισιτιστική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό είναι η νέα κανονικότητά» μας, επομένως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων».
Η έκτακτη ανάγκη δεν αφορά μόνο την πείνα. Μάλιστα, το 2022, σύμφωνα με την Έκθεση, οι συνθήκες επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής παρέμειναν κρίσιμες, τόσο που υπολογίστηκε ότι περίπου το 29,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, ίσο με 2,4 δισεκατομμύρια άτομα, δεν είχε σταθερή πρόσβαση σε τρόφιμα , δείκτης επικράτησης μέτριας ή σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας. Από αυτούς, περίπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.
Την ίδια στιγμή, η ικανότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα έχει επιδεινωθεί παγκοσμίως: το 2021, το 42% του πληθυσμού του πλανήτη, ή περισσότερα από 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά υγιεινά τρόφιμα. Σε σύγκριση με το 2019, αυτό ισοδυναμεί με συνολική αύξηση 134 εκατομμυρίων ατόμων. Η επισιτιστική ανασφάλεια επηρεάζει περισσότερο όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές: 33% των ενηλίκων έναντι 26% όσων ζουν σε αστικές περιοχές.
ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον σκέφτεται,αφού οι πιο πολλοί είναι χορτάτοι πως θα λύσουν το πρόβλημα των πεινασμένων;