Η περιφέρεια Αττικής απαντάει στο “ΜΑΚΕΛΕΙΟ” – Διευκρινίσεις σχετικά με το σύστημα Πυροπροστασίας

Κοινοποίηση:
pyrosbestikh

Σχετικά με το έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Πυροπροστασίας στην Περιοχή της ΝΑ Ανατολής Αττικής» σε σχέση με την ανάρτησή σας (https://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%A5%CE%A8%CE%97-%CE%A3%CE%9F%CE%9A%CE%A0%CF%89%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD/), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το συγκεκριμένο έργο υλοποιήθηκε βάσει σύμβασης που συνήφθη τον Οκτώβριο του 2009 με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Παρουσίασε προβλήματα χρηματοδότησης λόγω απόκλισης του φυσικού αντικειμένου της Πράξης από τα οριζόμενα στις σχετικές Αποφάσεις Ένταξης κατά την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Παραμένει να έχει πιλοτικό χαρακτήρα καθώς διαθέτει μόνο 5 κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιών στις ακόλουθες περιοχές της Ανατολικής Αττικής: Κίτσιο, Πάνειο Όρος, Πεντέλη, Βαρνάβας, Κατσιμίδι και 3 μονάδες μετεωρολογικού σταθμού. Κανονικά για να είναι πλήρως επιχειρησιακό, και άρα να μην έχει το σημερινό του, πιλοτικό χαρακτήρα, θα έπρεπε να διέθετε τουλάχιστον 30 κάμερες. Επιπλέον, καμία από τις υπάρχουσες κάμερες δεν «βλέπει» προς το Μάτι.
Για την αδιάλειπτη συντήρηση του Συστήματος, η Περιφέρεια Αττικής, συνάπτει σε ετήσια βάση συμβάσεις συντήρησης, ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτών γίνεται τακτικά κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συντήρηση του Συστήματος. Ο ανάδοχος υποχρεούται να αποκαθιστά βλάβες και δυσλειτουργίες του εξοπλισμού και του λογισμικού για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του. Επιπλέον, έχει υποχρέωση την αποκαθήλωση συγκεκριμένων συσκευών από τις εγκαταστάσεις του ασύρματου δικτύου καμερών, την επανατοποθέτησή τους και την επαναλειτουργία του Συστήματος πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Όσον αφορά στο λογισμικό του μέρος, το Σύστημα ελέγχεται ως προς τη λειτουργία του πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
Οι πρόσφατες συμβάσεις συνήφθησαν για το έτος 2017 (αριθμός σύμβασης 91/2017) με ανάδοχο την εταιρεία ΤΟΠ ΒΙΖΙΟΝ ΕΠΕ με συμβατικό τίμημα 24.676,00 € και για το έτος 2018 (αριθμός σύμβασης 39/2018) με την ίδια ανάδοχο εταιρεία και συμβατικό τίμημα 24.800,00 €. Οι εν λόγω συμβάσεις συνήφθησαν ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία και για την παρακολούθησή τους.
Η διαγωνιστική διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από τη λήξη  (10/7/2018)  της προηγούμενης και στις 10/7/2018 είχε βεβαιωθεί η καλή λειτουργία. Από αυτό προκύπτει ότι η συντήρηση ήταν συνεχής και αδιάλειπτη και βεβαιώνεται από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης.
Γενικά, ο εξοπλισμός του Συστήματος λόγω της εγκατάστασής του στην ύπαιθρο (φωτοβολταϊκά πάνελ, κάμερες κ.λπ.) τυγχάνει συχνά κλοπής ή βανδαλισμού και παρουσιάζει φθορές που δεν οφείλονται στη συνήθη χρήση. Η δαπάνη αποκατάστασης του Συστήματος δεν μπορεί να καλύπτεται από συμβάσεις συντήρησης και πρέπει να ακολουθείται η προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις διαδικασία. Για τις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις ενημερώνεται και η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Σύμφωνα με σχετική αλληλογραφία με το Πυροσβεστικό Σώμα, για τις κάμερες του Συστήματος, έχει δοθεί, από το 2016, πρόσβαση σε αυτό, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα ενεργή. Το Πυροσβεστικό Σώμα άλλωστε με βάση το θεσμικό πλαίσιο είναι ο «αρμόδιος φορέας για την έκδοση αρχικής ειδοποίησης – αναγγελίας σχετικά με την έναρξη δασικής πυρκαγιάς» (βλέπε παρ. 5.1 (σελ. 51) του αριθ. 3752/25-5-2018 εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΑ: ΩΞΧΦ465ΧΘ7-ΣΚΗ) «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών»).
Από τότε και κάθε χρόνο, κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής προβαίνει στους σχετικούς ελέγχους διασφάλισης της προσβασιμότητας, σε συνεργασία με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Το 2018, υπήρξε μια αλλαγή στις ΙΡ διευθύνσεις από τις οποίες έχει πρόσβαση η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το οποίο υλοποιήθηκε στις 8-6-2018, από την αρμόδια Υπηρεσία Εξυπηρέτησης έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ του ΟΤΕ. Με βάση τις προδιαγραφές και τις ρυθμίσεις του συστήματος, με την υλοποίηση της ανωτέρω αλλαγής, η δυνατότητα πρόσβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν συνεχής και αδιάκοπη σε όλες τις κάμερες.
Άλλωστε και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επίμαχη περίοδο πριν αλλά και μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, δεν υπήρξε καμία ενόχληση ή αναφορά από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για βλάβη ή αδυναμία πρόσβασης στις κάμερες παρακολούθησης που λειτουργούν στο πλαίσιο του εν λόγω πληροφοριακού συστήματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: