Αν ψάξει κανείς το ποινικό μητρώο του Μπιλ Κλίντον θα διαπιστώσει ότι αυτό είναι «λευκό». Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε πολύ κοντά σε καταδίκη για τα αρχικά ψεύδη στην πολύκροτη υπόθεση Λεβίνσκι, αλλά και το ότι κουβαλά στην… πλάτη του μια καταδικαστική «απόφαση» από ένα «ειδικό δικαστήριο» που στήθηκε για αυτόν στην Αθήνα…
Φυσικά πρόκειται για μια συμβολική καταδίκη μετά από μία επίσης συμβολική ακροαματική διαδικασία η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του τότε «Πλανητάρχη» στην πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1999, την ίδια περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Γιουγκοσλαβία και των βομβαρδισμών κατά θέσεων των Σέρβων στο Βελιγράδι.
Το ταξίδι του Μπιλ Κλίντον είχε προγραμματιστεί για το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου και τελικά πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 του ίδιου μήνα. Η προαναγγελία και μόνο της επίσκεψης κινητοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και τις οργανώσεις του, που σκέφτηκαν έναν ξεχωριστό τρόπο προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους.
Έτσι ανάμεσα στις υπόλοιπες δράσεις διαμαρτυρίας στήθηκε και μια ιδιότυπη δίκη στις 8 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος, με συμμετοχή της ΕΕΔΥΕ, δηλαδή της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Βασικός κατηγορούμενος ήταν ο Κλίντον, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο και κυρίως για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στο «εδώλιο» κάθισαν επίσης ο τότε Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, αλλά και οι 18 ηγέτες των χωρών-μελών της συμμαχίας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τάχθηκαν πρακτικά υπέρ των βομβαρδισμών κατά των Σέρβων. Μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εκείνη την εποχή, Κώστας Σημίτης.
Παρά το γεγονός ότι εκείνο το απόγευμα ο καιρός δεν στάθηκε στο πλευρό των διοργανωτών της δίκης, κάμποσες χιλιάδες Αθηναίοι έδωσαν το «παρών» στην κεντρική πλατεία της Αθήνας και είδαν τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο να προεδρεύει του «δικαστηρίου των Λαών», όπως ονομάστηκε. Ο επίσης ηθοποιός Βασίλης Κολοβός ανέλαβε χρέη εισαγγελέα και δημοσίου κατήγορου, ενώ ο συνάδελφός του, Γιάννης Καλαντζόπουλος είχε τον άχαρο ρόλο του συνηγόρου των κατηγορουμένων.
Στο βαρύτατο κατηγορητήριο το οποίο είχε συνταχθεί από τους λεγόμενους «Δικηγόρους της Ειρήνης» τονιζόταν χαρακτηριστικά ότι όλοι οι προαναφερθέντες πολιτικοί «… κατηγορούνται για απρόκλητο επιθετικό πόλεμο, για βαρύτατο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για τη γενοκτονία του γιουγκοσλαβικού λαού και για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν στην ευρύτερη περιοχή». Το συγκεντρωμένο πλήθος δεν κράτησε στάση ανάλογη ακροατηρίου μιας επίσημης δίκης και συχνά διέκοπτε την διαδικασία ξεσπώντας σε χειροκροτήματα, αποδοκιμασίες ή και συνθήματα τύπου «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ή «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», ανάλογα με τις εξελίξεις στην… αίθουσα και το ποιος λάμβανε τον λόγο.
Η όλη διαδικασία δεν κράτησε περισσότερες από δύο ώρες και η ετυμηγορία μάλλον δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν. Σύμφωνα με την απόφαση, όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για όλες τις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί νωρίτερα και παράλληλα ανακοινώθηκε η παράδοσή τους «στην ανατρεπτική οργή και στην αγωνιστική αποδοκιμασία των λαών και στη χλεύη της Ιστορίας», ενώ ακολούθησε πορεία μέχρι την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, όπου και παραδόθηκε η απόφαση η οποία είναι αλήθεια πως δεν έκανε τον Μπιλ Κλίντον ή κάποιον από τους υπόλοιπους «καταδικασθέντες» να αναθεωρήσουν την στάση και τις πολιτικές τους.