Η λέξη αργύρια, που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, σημαίνει “αργυρά νομίσματα”, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις εμπορικές συναλλαγές στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Υπάρχουν, όμως, τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση των συγκεκριμένων νομισμάτων.
Η πρώτη εκδοχή θέλει τα αργύρια να ήταν “τυριανά σέκελς” (νομίσματα της Τύρου), με την επιστημονική κοινότητα να κλίνει προς αυτή τη θεωρία. Η δεύτερη λέει πως τα νομίσματα ήταν “στρατήρες” της Αντιόχειας, η τρίτη “τετράδραχμα” των Πτολεμαίων και η τέταρτη “αθηναϊκά τετράδραχμα”.
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια
Λαμβάνουμε υπόψιν την πρώτη εκδοχή, που είναι και η πιο πιθανή, ότι τα 30 αργύρια ήταν “τυριανά σέκελς”. Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητα οι απόψεις διίστανται ξανά για την αξία που θα είχαν σήμερα αυτά τα νομίσματα, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.
Οι εκτιμήσεις λένε πως η σημερινή αξία ενός “τυριανού σέκελ” (που ισούται με τέσσερις δραχμές), λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς και την περιεκτικότητα σε άργυρο, κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ. Επομένως, τα 30 αργύρια ισούνται με το σημερινό ποσό των 9.000 έως 15.000 ευρώ.
Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΩΤΗ ΙΟΥΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΣ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΑΡΓΥΡΙΑ ΟΙ ΠΡΟΔΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΜΜΕ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΤΣΙ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΝΗΣ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ.
Ο ΦΡΑΠΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΚΟΜΑ.
για να υπολογίσουμε την τρέχουσα αξία, θα πρέπει να δούμε την αγοραστική δύναμη των νομισμάτων, υπό το πρίσμα των αναγκών που εξυπηρετούσαν, και/η συγκρίνοντας τα με τον μισθό που ίσχυε την εποχή εκείνη.Παράδειγμα: η σημερινή αξία 200.000 δραχμων (ενος μισθού) του 1990, ΔΕΝ είναι 200.000/341.75=585 Ευρώ σνμερινά.Ενα σουβλάκι (που το κόστος του περιλαμβάνει τημή κρέατος,αλεύρου,κηπευτικών, εργατικών, φορολογίας, κλπ) κόστιζε τότε 70 δρχ. Οι 200.000 (δηλ. ένας καλός μισθός), αγόραζε 200.000/70=2857 σουβλάκια. Αφού σήμερα το σουβλάκι κοστίζει 2,2 ευρώ, ο καλός μισθός (ίσης αγοραστικής δύναμης με αυτόν του 1990) του σήμερα θα έπρεπε να είναι 2,2Χ2857= 6285 Ευρώ.(περίπου δηλ τετραπλάσιος του καλού μισθού του σήμερα, των 1500 ευρώ).Οι 200.000 λοιπόν του 1990 έχουν σημερινή αξία 6285 ευρώ.Με την ίδια λογική, θα πρέπει να εξετάσουμε το ποσόν των 30 αργυρίων (που εφ όσον είναι αργύρια, ΔΕΝ ήταν στάτηρες, διότι ο στάτηρ ήταν χρυσός), συγκρίνοντάς τον με τον μισθό της εποχής.Από την άλλη, εφ’όσον η Ιουδαία ήταν υπό Ρωμαική διοίκηση προφανώς οι συναλλαγές ΔΕΝ γίνονταν με Αθηναικά Τετράδραχμα, αλλά με Ρωμαικά Δηνάρια (περίπου ίσα σε περιεκτικότητα αργύρου με τις Ελληνικές/Πτολεμαικές δραχμές). Από αναφορές, μία δραχμή αγόραζε εκείνη την εποχή ένα πρόβατο (βασικό γιά την επιβίωση μιας οικογένειας).Συνεπώς, ο Ιούδας πληρώθηκε αξία ίση με αυτή 30 προβάτων.