Η σκοτεινή ιστορία της Κρατικής Όπερας της Βιέννης: Τα βασανιστήρια στους νεαρούς χορευτές

Κοινοποίηση:
vienna11

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η Ακαδημία Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης υιοθετούσε απάνθρωπες μεθόδους του 19ου αιώνα βασανίζοντας τους μικρούς χορευτές προκειμένου να είναι είναι fit και να έχουν άριστη απόδοση στη σκηνή.

Η Ακαδημία ενθάρρυνε, μεταξύ άλλων, τα παιδιά να καπνίζουν για να ελέγχουν καλύτερα το βάρος τους. Δεν πρόκειται για fake news, καθώς την είδηση μεταδίδουν πολλά διεθνή ΜΜΕ και μάλιστα επικαλούμενα πορίσματα αυστριακής έρευνας που διεξήχθη ύστερα από καταγγελίες καθηγητών της σχολής όπως και μαθητών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC, μια ειδική επιτροπή διερευνά τις καταγγελίες ότι η ακαδημία έθεσε σε κίνδυνο την ευημερία των μαθητών.

Η επιτροπή ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια της στοιχεία σύμφωνα με τα οποία νεαροί χορευτές δηλώνουν ότι η ακαδημία τους υποχρέωνε να ακολουθούν μία σκληρή ρουτίνα εκπαίδευσης και άσκησης και απόδοσης.

Επώνυμες καταγγελίες από τους χορευτές

Η επικεφαλής της Επιτροπής, Σουζάνε Ράιντλ Κράουσκοπφ, δηλώνει ότι οι καταγγελίες έγιναν επωνύμως με τους χορευτές να δίνουν εκτός από τα ονόματά τους και τα μεγέθη των ρούχων τους.

«Είναι σαφές ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν προστατεύονταν επαρκώς από διακρίσεις, παραμέληση και άσχημα ιατρικά αποτελέσματα», ανέφερε η έκθεση της επιτροπής.

Επίσης, προστίθεται ότι το βεβαρημένο πρόγραμμα άσκησης δεν ελέγχθηκε επαρκώς θέτοντας σε κίνδυνο την ευημερία των μικρών χορευτών».

Οι καθηγητές της σχολής φέρεται ότι είχαν υιοθετήσει απάνθρωπες μεθόδους του 19ου αιώνα, όπως να χτυπούν νεαρούς χορευτές και να τους γρατζουνούν μέχρι να ματώσουν, να τους σέρνουν από τα μαλλιά και να τους ταπεινώνουν για την σωματική τους κατάσταση, με ορισμένους από αυτούς να εμφανίζουν ανορεξία. Ένας από τους δασκάλους της σχολής, που έχει ήδη αποχωρήσει, είχε προβεί και αυτός σε σχετικές καταγγελίες.

Η απάντηση της Ακαδημίας στις καταγγελίες

Ως απάντηση στα «βασανιστήρια» των χορευτών στο πλαίσιο υιοθέτησης μιας κουλτούρας κακοποίησης από την πλευρά της Ακαδημίας, η Κρατική Όπερα της Βιέννης ανέφερε ότι είχε ήδη μειώσει τον αριθμό των παραστάσεων των χορευτών και ότι θα μελετήσει την έκθεση προτού δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση.

Η Ακαδημία Μπαλέτου στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, που δημιουργήθηκε το 1771, θεωρείται μία από τις πιο διάσημες σχολές μπαλέτου στην Ευρώπη.

Πολλοί από τους χορευτές της βρίσκονται στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου και το Αμερικανικό Μπαλέτο της Νέας Υόρκης.

Το σκάνδαλο είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας της τον περασμένο Απρίλιο όταν η αυστριακή εφημερίδα «Falter» έφερε στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες,σύμφωνες με τις οποίες ορισμένοι νεαροί χορευτές ισχυρίζονταν ότι έφεραν τραύματα και γρατσουνιές και άλλοι ότι χλευάζονταν για τη φυσική τους κατάσταση.

Ο υπουργός Πολιτισμός της Αυστρίας Αλεξάντερ Σκάλενμπεργκ είχε ζητήσει κατεπείγουσα έρευνα μετά από τη διαλεύκανση της υπόθεσης

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: