Το 2003, σε οίκο ανοχής του χωριού Kareng Pangi στο νησί Βόρνεο, οι αρχές ανακάλυψαν έναν θηλυκό ουρακοτάγκο.
Το ζώο δεν ήταν κατοικίδιο του οίκου ανοχής, αλλά θύμα ενός αρρωστημένου σχεδίου εκμετάλλευσης. Η Πόνι, όπως είναι το όνομα του ουρακοτάγκου, βιαζόταν από πελάτες, οι οποίοι την προτιμούσαν από ιερόδουλες, όπως αναφέρει η Sun.
Οι υπεύθυνοι του πορνείου ξύριζαν το ζώο κάθε δύο ημέρες, του έβαζαν μέικ απ και κραγιόν, ενώ το ανάγκαζαν να φοράει άρωμα και κοσμήματα.
«Ηταν φριχτό. Ηταν σεξουαλική σκλάβα, ήταν γκροτέσκο. Ηταν γεμάτη αποστήματα, της έβαζαν μέικ απ και σκουλαρίκια», δήλωσε στην The Sun Online η πρώην δασκάλα Μισέλ Ντέσιλετς, διευθύντρια του Borneo Orangutan Survival Foundation UK όταν διασώθηκε η Πόνι.
«Πρέπει να υπέφερε πολύ. Είναι φριχτό να σκεφτεί κάποιος το πόσο τρομαγμένη πρέπει να ήταν», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Λον Ντρόσερ-Νίλσον, μέλος της ομάδας διασωστών, ανέφερε: «Μέσα στην αφέλεια μου δεν πίστεψα ποτέ πως είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο σε ένα ζώο».
Η επιχείρηση διάσωσης δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθώς χρειάστηκαν 35 οπλισμένοι με αυτόματα αστυνομικοί για να σπάσουν τον κλοιό των μαστρωπών του άτυχου ζώου, ωστόσο, είχε αίσιο τέλος.
Η Πόνι απελευθερώθηκε.
Το πρώτο βήμα, πλέον, ήταν να εμπιστευτεί το νέο της σπίτι. Η ένταξή της στο δάσος ήταν σταδιακή. Αρχικά βρέθηκε με θηλυκούς ουρακοτάγκους και στη συνέχεια με αρσενικούς, τους οποίους δε έδειξε να φοβάται. Μεταφέρθηκε σε ένα από τα νησιά της Ινδονησίας, ωστόσο, επειδή δεν έχει αναπτύξει δεξιότητες επιβίωσης, δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει στη φύση.
Δεκαπέντε χρόνια μετά, η Πόνι είναι καλά στην υγεία της και ζει στο Nyaru Menteng Rehabilitation Centre με άλλα επτά θηλαστικά του είδους της.
Φωτογραφίες: BORNEO ORANGUTAN SURVIVAL FOUNDATION
ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΘΥΝΗ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΒΑΤΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΙ΄΄ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ΄΄ ΜΕ ΑΝΑΜΜΕΝΗ ΔΑΔΑ.
ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΛΕΕΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ! ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ…..