Η στάθμη των υδάτων στην λίμνη των Ιωαννίνων δημιουργεί “παραλίες”

Κοινοποίηση:

Ρηχά νερά με νούφαρα και παραλίες παρόμοιες με εκείνες στην ακροθαλασσιά δημιουργούνται περιμετρικά της λίμνης των Ιωαννίνων, λόγω της πτώσεως της στάθμης των υδάτων της.

Ο Άρης  Μπαρτζώκας, Μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξηγεί ότι μικρές περίοδοι ξηρασίας δυο –τριών ημερών και ανομβρίας με υψηλές θερμοκρασίες ήταν συνήθη στο παρελθόν. Φέτος αυτή η περίοδος έχει επεκταθεί κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και τείνει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν διαφορετικό. Υπήρχαν μεγαλύτερα διαστήματα με καύσωνα. Οι απογευματινές καταιγίδες στα ηπειρωτικά που θα έπρεπε να σημειώνονται στα τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου, τώρα λαμβάνουν χώρα τον Αύγουστο. Και αυτό δεν είναι φυσιολογικό».

Όταν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανώτερης και κατώτερης ατμόσφαιρας τότε έχουμε δημιουργία νεφών και βροχοπτώσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Μπαρτζώκας η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών οφείλεται στο φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα, παράλληλα με υψηλές θερμοκρασίες στην κατώτερη ατμόσφαιρα..

Τώρα παρατηρείται μια ανωμαλία στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, που μοιάζουν με αφρισμένα ποτάμια μη ορατά δια γυμνού οφθαλμού, τα οποία «βγαίνουν από την κοίτη τους προκαλώντας προβλήματα σε περιοχές διαφορετικές από ότι συνήθως».

Για όσους σκέφτονται ότι είναι οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές ο κ. Μπαρτζώκας διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για πρωτοβρόχια.

Κυρίως τον χειμώνα ζούμε τις αλλαγές του καιρού. Είναι γνωστό ότι όλα τα συστήματα της βροχής ακολουθούν μια πορεία από τα δυτικά προς τα ανατολικά, που μοιάζε με ένα κυματισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γίνεται πιο έντονος. Όταν το πλάτος αυτού του κύματος είναι μεγάλο τότε μεταφέρονται από την Αφρική θερμότερες μάζες αέρα προς την βόρειο Ευρώπη και αντίστοιχα μεταφέρονται ψυχρότερες μάζες από τον βορρά προς την Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα αρχεία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων τα τελευταία 50 χρόνια η θερμοκρασία στην πόλη, μόνον κατά τους θερινούς, αυξήθηκε κατά δυο βαθμούς, που αποτελεί μεγάλη μεταβολή. Επίσης, παρόμοια πτώση της στάθμης της λίμνης είχε παρατηρηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Ωστόσο, όπως τονίζει ο καθηγητής η αλλαγή στα καιρικά φαινόμενα είναι γεγονός, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι συνθήκες θα επικρατήσουν τον επόμενο χειμώνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: