Η συγκλονιστική ιστορία του «Ταμτάκου» και η οικονομική του κατάρρευση

Κοινοποίηση:
mosios

Τον γνωρίσαμε ως Ταμτάκο που μπήκε στη ζωή μας στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν μεσουράνησε η βιντεοκασέτα.

Ένας από τους ανερχόμενους ηθοποιούς της δεκαετίας του 80, ο Μιχάλης Μόσιος, ενσάρκωνε τον θρυλικό Ταμτάκο, με τα καρώ σακάκια, την τραγιάσκα και τα πολύχρωμα ρούχα.

Ο Μιχάλης Μόσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαρτίου του 1947. Ο ηθοποιός θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Είχε την τύχη να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Βουτσάς, ο Στάθης Ψάλτης και άλλοι.

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός μέσω του κινηματογραφικού τσιγγάνου “Ταμτάκου” από την Αγία Βαρβάρα, ο οποίος φορούσε καρό σακάκια. Ο Μιχάλης Μόσιος ενσάρκωσε τον ρόλο σε 14 βιντεοταινίες, από το 1983 μέχρι και το 1990, αλλά και σε αρκετές επιθεωρήσεις.

Πώς δημιουργήθηκε ο ρόλος του θρυλικού Ταμτάκου των 80’s

Ο Μιχάλης Μόσιος τη δεκαετία του 1970 έπαιζε τον γιο της Ρένας Βλαχοπούλου στο δημοτικό θέατρο Πειραιά στο έργο “Χαρτοπαίχτρα”. Τότε ήταν που δημιούργησε τον Ταμτάκο. Στην ίδια παράσταση έπαιζε και ο αείμνηστος Θέμης Μάνεσης που έκανε τον “παπατζή”. Κάποια στιγμή ο Θέμης Μάνεσης και αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει. Πήρε από το βεστιάριο μια παλιά τραγιάσκα, ρούχα και περούκα ώστε να μην καταλάβει το κοινό ότι έκανε διπλό ρόλο και υποδύθηκε τον κλεφτοκοτά. Μόλις εμφανίστηκε στη σκηνή οι θεατές άρχισαν να γελάνε και τότε η Βλαχοπούλου του είπε ότι κάνει και για επιθεώρηση.

Σημειώνεται ότι τόσο οι ταινίες του όσο και αποσπάσματα από αυτές βρίσκονται στο youtube, με την επισκεψιμότητα να βρίσκεται στα ύψη.

Η επαγγελματική καριέρα του Μιχάλη Μόσιου

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1972 στον κινηματογράφο με το έργο Αν ήμουν πλούσιος. Έπαιξε σε πάνω από πέντε τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ, έχει πρωταγωνιστήσει σε εννέα ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ δεκατρία άλλα έργα του έχουν κυκλοφορήσει σε βιντεοκασέτες, και έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Μέσα από την δημιουργία του αυθόρμητου και σατιρικού “Ταμτάκου” γνωρίστηκε και αγαπήθηκε από τον κόσμο.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ο Μιχάλης Μόσιος εκίνησε τα πρώτα βήματα στο ελληνικό θέατρο στην Θεσσαλονίκη και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Την περίοδο 1969-1972 συμμετείχε σε παραστάσεις αρχαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, όπως “Πλούτος” του Αριστοφάνη, “Αγαμέμνων” του Αισχύλου, “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη, “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, “Μάκβεθ” του Γουίλιαμ Σέξπιρ, “Φάουστ” του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, “Ένα Ονειρόδραμα” του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” του Ουίλιαμ Σαίξπιρ, “Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου, “Ο Βασιλικός” του Αντωνίου Μάτεση, “Το Ζευγάρωμα” του Γρηγόριου Ξενόπουλου, “Οι Πίθηκοι” του Γρηγόρη Βαφιά και “Γεωργάκης Ολύμπιος – Εμμανουήλ Παππάς – Οι ρίζες” των Γιώργου Κιτσόπουλου και Θάνου Κωτσόπουλου.

Έπειτα ο Μιχάλης Μόσιος κατέβηκε στην Αθήνα, όπου συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις. Το 1972 συμμετείχε στην κινηματογραφική ταινία “Αν Ήμουν Πλούσιος” σε σκηνοθεσία του Στέλιου Τατασόπουλου και στην θεατρική παράσταση “Ριχάρδος Γ’” με τον Δημήτρη Χορν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Την χειμερινή περίοδο 1972-1973 εμφανίστηκε στο Μοντέρνο Θέατρο και στην παράσταση “Τα Πατατάκια” του Άρνολντ Ουέσκερ, το 1973 στο Θέατρο Μινώα στην παράσταση “Θέλω Έρωτα Όχι Πόλεμο”, την περίοδο 1973-1974 συμμετείχε στην περιοδεία της παράστασης “Ο Σεΐχης Της Καβάλας” με την Ρένα Βλαχοπούλου, συνεργασία που ευδοκίμησε τα επόμενα έτη της μεταδικτατορικής Ελλάδας, όταν επέστρεψε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς και συμμετείχε την περίοδο 1974-1975 στην παράσταση “Παπαδόπουλος και Σία” και το 1975 στο ίδιο θέατρο στην παράσταση “Η Χαρτοπαίχτρα”.

«Με τη γυναίκα μου έχουμε 18χρόνια διαφορά»

Ο Μιχάλης Μόσιος είχε πει για τη γνωριμία του με τη σύζυγό του:«Γνωριστήκαμε σε ένα τραπέζι μου φαίνεται, πέρασαν και πολλά χρόνια, σχεδόν 30. Είδα ένα πολύ ωραίο ξανθό κορίτσι-και τώρα είναι πολύ ωραία γυναίκα-και μου άρεσε, συζητούσαμε κι έτσι τα φτιάξαμε. Παντρευτήκαμε και έχουμε δύο παιδιά, μια κόρη 27 χρονών και τον γιο μου 25» δήλωσε ο γνωστός ηθοποιός, και αναφέρθηκε, στο πως αντιδράει η κατά 18 χρόνια σύζυγος του όταν τσακώνονται μεταξύ τους. «Πετυχημένος είναι ένας γάμος, όταν κάνουν υποχωρήσεις και οι δυο. Μέσα σε τόσα χρόνια θα υπάρχουν τσακωμοί, το θέμα είναι να μην είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα που να φτάσεις σε σημείο να χωρίσεις. Πολλές φορές. Και τώρα μπορεί να τσακωθούμε. Της κάνω πλάκες, αλλά τώρα το έχει καταλάβει και μου λέει “α να χαθείς, παλιόγερε”». είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

«Η κόρη του έχει τελειώσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο γιος του θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού. Όπως είπε ο Μιχάλης Μόσιος ο γιος του πήγε σε 2-3 δραματικές σχολές γνώρισε μια Γερμανίδα, τα έχουν κάνα δυο χρόνια και τώρα είναι στη Γερμανία. Του λέω συνεχώς, “μην παντρευτείς, είσαι μικρός”. Δεν ξέρω πότε θα αποκτήσω εγγόνι» είχε αναφέρει.

Ο ίδιος κάνει πλέον πολύ σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις και κρατάει την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Την καριέρα του την έκλεισε στο σανίδι, εκεί ακριβώς που την είχε ξεκινήσει. Πλέον έχει βγει στη σύνταξη, επιστρέφει όμως μια στο τόσο στο είδος που αγάπησε, την επιθεώρηση. «Βγήκα στη σύνταξη, όμως με τα λεφτά αυτά δεν ζεις. Θα το παλέψουμε πάντως. Θες δε θες, δεν έχεις άλλη επιλογή», λέει χαρακτηριστικά για τη σημερινή κατάστασή του.

Παρά την καριέρα του ως Ταμτάκου, ή μάλλον εξαιτίας αυτής, ο Μόσιος δεν δέχτηκε σοβαρές προτάσεις για να παίξει στο γυαλί: «Στην τηλεόραση ουσιαστικά δεν υπήρξα ποτέ. Μόνο σε κάποιες παλιές τηλεοπτικές σειρές εμφανίστηκα. Με ρωτάτε αν ήθελα να βρεθώ στην τηλεόραση; Και ποιος ηθοποιός δε θέλει να παίξει; Η δουλειά μας είναι αυτή, αλλά δεν μας φωνάξανε», είχε πει ο ηθοποιός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: