Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Μάικ Πομπέο στο Φανάρι που ενοχλεί την Τουρκία

Κοινοποίηση:
πομπεο-2-550x317

Η περιοδεία του Μάικ Πομπέο, σε επτά χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο και οι συναντήσεις του με αξιωματούχους από άλλα κράτη, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκάλεσε δυσφορία στην Άγκυρα. Δεν ήταν μόνο το ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με το οποίο γνωστοποιήθηκε η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, που ενόχλησε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 16 και 17 Νοεμβρίου, και θα συναντηθεί μαζί του στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιοχή και να προωθήσει τη σθεναρή στάση (των ΗΠΑ) ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Δια του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το χαρακτήρισε «εκτός τόπου» (irrelevant). Η αναφορά σε ζητήματα «θρησκευτικής ελευθερίας» ήταν το σημείο που ξένισε ιδιαίτερα την Τουρκία. «Η αντίδρασή μας έχει αρμοδίως μεταφερθεί στην αμερικανική πλευρά, μαζί με την συμβουλή μας να εστιάσει αυτή πρωτίστως στην ενίσχυση της συνεργασίας ως προς τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Θα ήταν πιο ταιριαστό για τις ΗΠΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία απέναντι στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της χώρας, όπως ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακσόι.

Φαίνεται ότι η διεθνής βαρύτητα του Φαναρίου είναι κάτι με το οποίο δεν μπορεί να συμφιλιωθεί η Άγκυρα. Πόσο μάλλον όταν το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας υπενθυμίζει την όλο και μεγαλύτερη εξασθένηση της θρησκευτικής ελευθερίας στη γείτονα χώρα. Επιπλέον, δεν χωρά αμφιβολία ότι θα υπάρξει και επίσημη αντίδραση της Ουάσινγκτον απέναντι στο κλείσιμο της Αγίας Σοφιάς. Κυριαρχεί, μάλιστα, ανησυχία από πλευράς της Άγκυρας μήπως μέχρι να αποχωρήσει ο Τραμπ, υπάρξουν και άλλες ενέργειες. Ένα πιθανό παράδειγμα είναι το πράσινο φως που μπορεί να δοθεί για την επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Σαν να μην έφτανε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικλ Πομπέο θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αρνήθηκε και την πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Έτσι, δεν πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, παρά την επίσημη πρόσκληση. Αντιπρότεινε στον Τσαβούσογλου να μεταβεί εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθούν, κάτι που ο Τούρκος ΥΠΕΞ αρνήθηκε εκνευρισμένος. Ο τουρκικός τύπος ισχυρίζεται ότι τα συγχαρητήρια του Ερντογάν προς τον Μπάιντεν ήταν που άλλαξαν το πρόγραμμα. Το επιτελείο Τραμπ πίστευε ότι ο Τούρκος ηγέτης θα παρέμενε πιστός μέχρι τέλους. Να θυμίσουμε ότι ούτε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης έλευσής του στην περιοχή, ο Πομπέο συμπεριέλαβε την Τουρκία. Αντιθέτως περιορίστηκε στην Αθήνα και στη Λευκωσία. θα δει έναν αντίπαλο του Ερντογάν, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και «σε πλήρη διαφάνεια με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν», όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: