Η τελευταία «κλειστή στροφή» για τον Πάνο Δάβαρη

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Στο σφυρί από την Cepal στις 24 Νοεμβρίου 2,1 εκατ. μετοχές της «Χιουντάι Ελλάς» και 210.000 μετοχές της «ΚΙΑ Ελλάς» με τιμή εκκίνησης 12,16 εκατ. ευρώ- Η άνοδος, η πτώση και το deal διάσωσης του ανθρώπου που έφερε τα αυτοκίνητα Hyundai και Kia στην Ελλάδα
Θεωρείτο από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες στην «κακοτράχαλη» αγορά του αυτοκινήτου. Διέγραψε μια μοναδική πορεία «εκτόξευσης» που κράτησε για περίπου 25 χρόνια καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι διαθέτει «αισθητήριο».

Άλλωστε, όπως δήλωνε ο ίδιος στα τέλη της δεκαετίας του ’90, «στον σκληρό επιχειρηματικό αγώνα των μεριδίων επικρατούν όχι αυτοί που ακολουθούν τις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά αυτοί που με οξυδέρκεια τις προβλέπουν και με δυναμισμό τις διαμορφώνουν». Κάτι που επιβεβαίωσε κυρίαρχα όταν έπνεε ούριος άνεμος στα πανιά του. Το σημαντικότερο είναι ότι κατάφερε να το επιβεβαιώσει, έστω και μερικώς, ακόμη και όταν ξεκίνησε η μεγάλη «κατηφόρα»…

Στο σφυρί οι μετοχές
Η τελευταία «κλειστή στροφή» αυτής της μακράς κατηφορικής διαδρομής που ξεκίνησε πριν μια πενταετία θα παιχτεί, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Για εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός των μετοχών του Παναγιώτη Δάβαρη στις εταιρείες «Χιουντάι Ελλάς ΑΒΕΕ» και «ΚΙΑ Ελλάς ΑΒΕΕ».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 2.100.000 ενεχυριασμένες ονομαστικές μετοχές εκδόσεως της εταιρείας «Χιουντάι Ελλάς ΑΒΕΕ» και 210.000 ενεχυριασμένες ονομαστικές μετοχές εκδόσεως της εταιρείας «ΚΙΑ Ελλάς ΑΒΕΕ».

Επί αυτών των μετοχών υφίσταται ενέχυρο υπέρ της “Poseidon Financial Investor Designated Activity Company” ειδικής διαδόχου της Alpha Bank, από κοινού με άλλες εταιρείες, ενώ η επιταχθείσα απαίτηση ανέρχεται στο ποσό των 2.455.837,60 ευρώ.
Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Cepal Hellas και οι μετοχές θα εκπλειστηριαστούν ως σύνολο για κάθε εταιρεία. Έτσι, οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί σε 8.100.000 ευρώ για το σύνολο των 2.100.000 μετοχών της «Χιουντάι Ελλάς ΑΒΕΕ» και σε 4.060.000 ευρώ για το σύνολο των 210.000 μετοχών της «ΚΙΑ Ελλάς ΑΒΕΕ».
Το εντυπωσιακό “entry” στην αγορά
Ήταν 31 χρόνια πριν, τον Aύγουστο του 1990, όταν ο Παναγιώτης Δάβαρης και η σύζυγός του Pίτσα Συγγελίδη, -αδελφή του Πολυχρόνη Συγγελίδη-, ανέλαβαν την αποκλειστική αντιπροσώπευση της Hyundai Motor Company στην Eλλάδα, κάνοντας μια εντυπωσιακή «εκκίνηση». Στην πρώτη κιόλας χρονιά κέρδισαν μερίδιο πάνω από 4%, μπαίνοντας στο top 10 των 41 αντιπροσώπων που υπήρχαν τότε.

Ο Πάνος Δάβαρης με τους γιους του, Κωνσταντίνο και Γιώργο
H πορεία ήταν ανοδική με τα κορεατικά αυτοκίνητα να καθιερώνονται ως μια αξιόπιστη οικονομική επιλογή. Έτσι, το 1999 η γκάμα διευρύνθηκε, μέσω της Autodeal, με την Kia, που έγραψε και αυτή σημαντικές επιδόσεις. Ο Δάβαρης, βλέποντας μπροστά, ήταν από τους πρώτους που λάνσαραν τα καινοτόμα, τότε, χρηματοδοτικά προγράμματα και τη μηδενική προκαταβολή.H αντίστροφη μέτρηση άρχισε από την περίοδο που η Ελλάδα μπήκε στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης. Η ραγδαία καθίζηση (και) στην αγορά αυτοκινήτου, καθώς και ο σκληρός ανταγωνισμός που έστρεψε τους καταναλωτές προς τα φθηνά μοντέλα των ευρωπαϊκών brands, έπληξαν σοβαρά τις πωλήσεις της Π&P Δάβαρη.
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι το Mάιο του 2015 ο Πάνος Δάβαρης δήλωνε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι «αν βελτιωθούν τα χρηματοοικονομικά, υπάρχουν περιθώρια να δούμε την εγχώρια αγορά να ξεπερνά τις 80.000 μονάδες ετησίως». Λίγες μέρες αργότερα, όμως, ήρθαν τα capital controls που έδωσαν τη «χαριστική βολή».

Η ηχηρή πτώση και το deal διάσωσης
Έναν χρόνο μετά οι τρεις εταιρείες του Ομίλου Δάβαρη (Hyundai Ελλάς, Autodeal και Autopoint) βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού, με το σύνολο των υποχρεώσεων σε τράπεζες, προμηθευτές, Eφορία και IKA να φτάνουν τα 202 εκατ. ευρώ. H διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, τον Όμιλο Bασιλάκη και τον ισχυρό άνδρα των Hyundai/Kia, Chung Mong-Koo, κράτησαν μήνες, οδηγώντας τελικά σε ένα αναγκαστικό deal διάσωσης.

Η συμφωνία εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα κατατέθηκε στο δικαστήριο λίγο πριν εκπνεύσει το 2016 και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την επικύρωσε το καλοκαίρι του 2017.

Κεντρικός πυλώνας του σχεδίου που ολοκληρώθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν ο Όμιλος Βασιλάκη, στα χέρια του οποίου πέρασε το 70% των εταιρειών Hyundai και Kia στην Ελλάδα (μέσω συμμετοχής της εταιρείας Derasco η οποία είναι 100% θυγατρική του ομίλου Autohellas), με το 30% και τη θέση του Προέδρου να διατηρεί ο Πάνος Δάβαρης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στο σχέδιο, υπήρξε γενναίο «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες να μεταβιβαστούν με δάνεια 20 εκατ. ευρώ, και με τον Όμιλο Βασιλάκη να δρομολογεί ΑΜΚ και επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Hyundai Hellas εμφάνιζε στις 30/9/2016 υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ύψους 78,9 εκατ. ευρώ και προς άλλους (Εφορία, προμηθευτές κ.α.) 23 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα η Autodeal (KIA Motors) εμφάνιζε τραπεζικό δανεισμό 32,4 εκατ. ευρώ και οφειλές προς άλλους 12,9 εκατ. ευρώ. Άλλα 9,8 εκατ. δάνεια και 45 εκατ. μη τραπεζικές υποχρεώσεις κουβάλαγε η εταιρεία Autopoint.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταβιβάστηκαν προς τις τράπεζες εταιρικά και προσωπικά ακίνητα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Ρόδο, Αράχωβα, Κύθνο κ.α., ενώ ο Πάνος Δάβαρης έλαβε νέα δάνεια για την εξόφληση των παλαιότερων.

Ο ίδιος παραμένει σήμερα Πρόεδρος των εταιρειών Χιουντάι Ελλάς ΑΒΕΕ και ΚΙΑ Ελλάς ΑΒΕΕ, με Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Γιώργο Βασιλάκη. Και οι δύο εταιρείες καταγράφουν πλέον κερδοφόρα αποτελέσματα. Παράλληλα μέσω της PBS Motion S.A. ο Πάνος Δάβαρης είναι επίσημος αντιπρόσωπος και εισαγωγέας στην Ελλάδα της φημισμένης Aston Martin…

newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: