Εισαγωγή δεν χρειάζεται για τον Bob Marley. O θρύλος της reggae μουσικής, ο ονειροπόλος, η πολιτική φιγούρα, είναι λίγα εισαγωγικά για τον άνθρωπο του οποίου η μουσική, που μετρά πάνω από μισό αιώνα, ηχεί σαν να γράφτηκε χτες.
Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στην τελευταία του περιοδεία, που ξεκίνησε στις 30 Μαΐου 1980 στη Ζυρίχη και τελείωσε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, στις 23 Σεπτεμβρίου στο Pittsburgh. Ονομάστηκε “Uprising Tour”, αντλώντας το όνομά της από ό,τι έμελλε να είναι το τελευταίο album “Uprising” των “Bob Marley and the Wailers”. H περιοδεία έκανε σταθμούς σε πόλεις της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, περνώντας στη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, προχωρώντας στην Αγγλία, την Ιρλανδία και την Ουαλία και καταλήγοντας στις Η.Π.Α. Μερικούς μήνες αργότερα, στις 11 Μαϊου 1981, ο Βοb Marley θα ήταν νικημένος από τον καρκίνο.
Οι συναυλίες είχαν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα τραγουδιών, που μαρτυρά πολλά για τον ίδιο τον Marley. Μέρος του ήταν βέβαια κομμάτια από το “Uprising”, όπως τα θρυλικά “Could You Be Loved” και το “Redemption Song”. Aκόμα, μερικά από τα γνωστότερά του, όπως το “Get Up, Stand Up” και το “No Woman No Cry” (ακούστε το από τη συναυλία στο Μόναχο εδώ).
Τραγούδια όπως τα “Natural Mystic”, “Forever Loving Jah” και “Zion Train” αποκαλύπτουν τη θρησκευτική πίστη του Bob Marley (ως Jah αναφέρουν οι Rastafari τον Θεό). Το “Get Up, Stand Up” και το “Ι Shot The Sheriff” στέλνουν ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα, ενώ το “Redemption Song” συγκλίνει τα πάντα, αποζητώντας την εκπλήρωση ενός πανανθρώπινου οράματος. Δώστε προσοχή στους στίχους “We forward in this generation / Triumphantly / Won’t you help to sing / These Songs of Freedom?”.
Μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως το περιεχόμενο αυτής της περιοδείας συνοψίζει πολλά από τα κύρια χαρακτηριστικά του Bob Marley. Η μουσική εκφράζει το είδος της reggae στα καλύτερά του, θέματα πολιτικής και θρησκείας έχουν την τιμητική τους, ξεκάθαρα μεν, με κομψό και έμμεσο τρόπο δε. Ιδιαίτερα από θρησκευτικής άποψης, το άλμπουμ “Uprising” είναι ιδιαίτερα φορτισμένο.
O Bob Marley διέδωσε το κίνημα των Rastafari σε όλο τον κόσμο και ήταν γνωστός στην εποχή του για τις κοινωνικοπολιτικές του θέσεις, τόσο που εν τέλει βραβεύτηκε με το «Τάγμα της Αξίας» από την Τζαμαϊκανή Κυβέρνηση ένα μήνα πριν τον θάνατό του. Τα τραγούδια του ακούγονται μέχρι και σήμερα και διατηρούν τη φρεσκάδα που είχαν πριν από 40, 50 ή 60 χρόνια. Ακόμα, οι ιδέες του και το όραμά του ηχούν στα αυτιά μας, ακόμη ανεκπλήρωτα…