Η τιμή του ChatGPT θα αυξηθεί

Κοινοποίηση:

Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στην OpenAI, στον οργανισμό που βρίσκεται πίσω από την πασίγνωστη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, αφού ετοιμάζεται να εγκαταλείψει οριστικά την μη-κερδοσκοπική φύση του και να μετατρέπει σε εταιρεία με στόχο το κέρδος. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής μάλλον, αποχώρησε από την OpenAI άλλη μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, η Chief Technology Officer, Mira Murati, ενώ ο συν-ιδρυτής και CEO Sam Altman έχει δεχθεί σφοδρή κριτική.

Περισσότερο φως στο τι συμβαίνει πίσω από τα παρασκήνια ήρθε να ρίξει τώρα το New York Times με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που επισημαίνει ότι προσεχώς θα αυξηθεί και η τιμή του ChatGPT.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, παρά την ταχεία ανάπτυξη, η OpenAI αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Σύμφωνα με έγγραφα που εξέτασαν οι New York Times, τα μηνιαία έσοδα της OpenAI έφτασαν τα 300 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του 2023, μια αύξηση 1.700% από την αρχή του έτους. Η εταιρεία είχε προβλέψει ετήσιες πωλήσεις ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2023 και 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2024. Ωστόσο, η OpenAI αναμένει τελικά να χάσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, αφού ληφθούν υπόψη τα λειτουργικά και άλλα έξοδα.

Για αυτές τις ανάγκες, η OpenAI ετοιμάζει ένα νέο επενδυτικό γύρο που θα μπορούσε να αποφέρει 7 δισεκατομμύρια δολάρια και να αποτιμήσει την συνολικά αξία της στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κύριο πρόβλημα της εταιρείας είναι υπολογιστική ισχύς, την οποία αποκτά μέσω μιας συνεργασίας με τη Microsoft. Η βάση χρηστών της OpenAI έχει αυξηθεί σημαντικά, με περίπου 350 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες τον Ιούνιο του 2023 και περίπου 10 εκατομμύρια χρήστες που πληρώνουν μηνιαία συνδρομή 20 δολαρίων για το ChatGPT. Παρά τις φιλόδοξες προβλέψεις για τα έσοδά της όμως, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για έσοδα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2029, η εταιρεία δυσκολεύεται να ελέγξει τα έξοδά της και πιθανότατα θα χρειαστεί να συνεχίσει την άντληση κεφαλαίων το επόμενο έτος.

Μια λύση που εξετάζει η OpenAI είναι η αύξηση τιμής του ChatGPT. Σύμφωνα πάντα με τα εσωτερικά έγγραφα που κατάφεραν να αποκτήσουν οι New York Times, η OpenAI σκοπεύει να αυξήσει την τιμή του ChatGPT Plus κατά $2 επιπλέον το μήνα, μέχρι το τέλος του έτους. Έπειτα, η τιμή της συνδρομητικής υπηρεσίας θα αυξηθεί ραγδαία μέχρι τα $44 δολάρια το μήνα κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε χρόνων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response