Το τουρκικό δικαστήριο που ήταν αρμόδιο για την έρευνα της δολοφονίας και της εξαφάνισης του δημοσιογράφου, επικριτή του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, αποφάσισε να κλείσει τον φάκελο και να τον στείλει στη Δικαιοσύνη της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό συνέβη εν μέσω του πλαισίου πολιτικών και οικονομικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Ριάντ.
Αυτή την Πέμπτη, 7 Απριλίου, το τουρκικό δικαστήριο έβαλε τέλος στις έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι , αρθρογράφου της «Washington Post» ο οποίος εξαφανίστηκε και τεμαχίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 μετά την είσοδο του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
Το δικαστήριο ερευνούσε 26 πολίτες της Σαουδικής Αραβίας που κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Κασόγκι, και ενός Αμερικανού πολίτη, ο οποίος ήταν και αυτός επικριτικός κατά του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Η απόφαση έρχεται αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέτασε το αίτημα του αρμόδιου εισαγγελέα, στις 31 Μαρτίου, ώστε να κλείσει η υπόθεση με αιτιολογικό, ότι οι εμπλεκόμενοι παραμένουν στο εξωτερικό και δεν κατέστη δυνατή η σύλληψή τους.
Παρά τις προειδοποιήσεις των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει, ότι διευκολύνεται η συγκάλυψη των αρχών του αραβικού έθνους, το δικαστήριο έκρινε τελικά να μεταφερθεί ο φάκελος στους Σαουδάραβες δικαστές.
Ωστόσο, κατά της απόφασης θα ασκηθεί έφεση από τη Χατιτζέ Τζενγκίζ, η οποία καταγγέλλει ότι η Σαουδική Αραβία δεν είναι δημοκρατική χώρα και φοβάται ότι θα είναι το τέλος της έρευνας.
Η Σαουδική Αραβία τον Σεπτέμβριο του 2020, καταδίκασε μόνο οκτώ από τους 26 κατηγορούμενους. Πέντε από αυτούς επρόκειτο να τιμωρηθούν με τη θανατική ποινή, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.
«Εδώ δεν μας κυβερνά μια οικογένεια, όπως στη Σαουδική Αραβία. Έχουμε ένα δικαστικό σύστημα που ανταποκρίνεται σε καταγγελίες των πολιτών και ως εκ τούτου θα κάνουμε έφεση», πρόσθεσε.
Η Τζενγκίζ ήταν αυτή που αποκάλυψε την εξαφάνιση της συντρόφου της, όταν εκείνος πήγε στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης αναζητώντας έγγραφα για να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους. Ο δημοσιογράφος δεν βγήκε ποτέ.
Ο Gókmen Baspinar, ένας από τους δικηγόρους, χαρακτήρισε την απόφαση των Τούρκων δικαστών ως παράνομη. «Η παράδοση σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει δικαιοσύνη είναι παράδειγμα ανευθυνότητας έναντι του τουρκικού λαού», δήλωσε.
Ο εκπρόσωπος των Reporters Without Borders στην Τουρκία, Erol Önderoglu, δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να συνεχίσει την πίεση στους Σαουδάραβες για την ανακάλυψη της φρικτής δολοφονίας του Κασόγκι» και ότι «η δικαιοσύνη θυσιάζεται προς χάριν του πολιτικού και οικονομικού οφέλους».
Αυτή η δικαστική υπόθεση εξελίσσεται τη στιγμή που η Άγκυρα και το Ριάντ προσπαθούν για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεών τους.
Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο τερματισμός της υπόθεσης Κασόγκι ήταν ένας από τους όρους που έθεσε η Σαουδική Αραβία για να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, ύφεση και επιδιώκει εδώ και μήνες να πλησιάσει την αραβική δύναμη.