Η χαριστική βολή για την πρωτογενή παραγωγή στη Θεσσαλία

Κοινοποίηση:
KARDITSA

«Τι να σου πω τώρα για την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες; Πνιγόμαστε. Είμαστε τρεις μέρες άυπνοι, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα, περιμένουμε τα ελικόπτερα να μας πάρουν. Η καταστροφή όμως είναι ολοκληρωτική, και σε αυτό θα πατήσουν για να αυξήσουν κι άλλο τις τιμές στα παράγωγα των αγροτικών προϊόντων όσοι κερδοσκοπούν στις πλάτες μας».

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας, από την ταράτσα του σπιτιού του, παραδέχεται ότι είναι νωρίς για να αρχίσουν να μετράνε τις πληγές στα σπαρτά, όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές και πλημμυρίζουν σπίτια. Φοβάται όμως ότι «αυτό το χτύπημα θα είναι και το τελειωτικό για την πρωτογενή παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Mόνο στον δήμο μας ζουν σχεδόν 20.000 οικογένειες, με το 90% του πληθυσμού να ασχολείται με τη γεωργία.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει μόνο στον Νομό Καρδίτσας ξεπερνάνε τα 400.000 στρέμματα. Ανάλογες εικόνες έχουμε από τις περιοχές του Βόλου και της Λάρισας. Και όλα αυτά προστίθενται σε όλη την καταστροφή που έχει προηγηθεί, για την οποία δεν αποζημιωθήκαμε από τον ΕΛΓΑ». Πριν από τις βροχές ήταν οι πυρκαγιές, προηγουμένως ο καύσωνας, ακόμα πιο πριν η παρατεταμένη ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και το ανοιξιάτικο χαλάζι, προκαλώντας προβλήματα στην καρπόδεση των οπωροφόρων και μείωση στην παραγωγή, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά το καλοκαίρι.

Ηδη από τον Ιούλιο υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι το φθινόπωρο θα πούμε το λάδι – λαδάκι και το ψωμί – ψωμάκι. Το πρώτο λόγω μειωμένης ελαιοπαραγωγής σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, το δεύτερο λόγω των διεθνών κερδοσκοπικών παιχνιδιών με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης.

Ανατιμήσεις
Ήδη οι φόβοι και οι ανησυχίες είναι πραγματικότητα, με τις τιμές του ελαιόλαδου στα ράφια των σουπερμάρκετ να φτάνουν έως και τα 13 ευρώ το λίτρο, τους αλευροβιομήχανους να αποστέλλουν τιμοκαταλόγους με νέες ανατιμήσεις στους αρτοποιούς και τους πάγκους με τα οπωροκηπευτικά να πουλάνε ντομάτες Πολωνίας και Βελγίου, έως και πάνω από 2 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι διευρύνεται η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι κι ότι, ακόμα και όταν οι τιμές παραγωγού μειώνονται, οι τιμές λιανικής στα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη. Το φαινόμενο επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα εμπειρογνώμονα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, επικεντρώνοντας στα γαλακτοκομικά, με την Ελλάδα να είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. στο φρέσκο γάλα, παρά τη μείωση τιμών παραγωγού. Αν σε αυτή την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση αθροίσουμε τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις και στον πρωτογενή τομέα μετά τις νέες πυρκαγιές και τις πλημμύρες, δημιουργείται ένας εκρηκτικός συνδυασμός διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων: εκ νέου μείωση της τρέχουσας παραγωγής, νέες απώλειες ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, νέες ανατιμήσεις σε αγροκτηνοτροφικά προϊόντα και ένταση των κερδοσκοπικών πιέσεων στα τρόφιμα. Σε αυτό το καταστροφικό ντόμινο η κυβέρνηση εξακολουθεί να στέκεται αμήχανη και να τα ρίχνει… πότε στον κακό μας τον καιρό, πότε στον Πούτιν, πότε στον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον Φάνη Κουρεμπέ, μέλος της διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και υπεύθυνο αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, οι ζημιές που έχει υποστεί ο αγροτικός τομέας από τις αρχές του 2023 ενδέχεται να ξεπερνάνε τα 200 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ζημιών από τις πλημμύρες. «Η πληροφορία που έχουμε είναι ότι ώς το τέλος Ιουλίου η εκτίμηση των υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ (Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) για τις ζημιές που καλύπτονται από αποζημιώσεις ήταν στα 160 εκατομμύρια. Το ποσό που μπορεί να διατεθεί με το υπάρχον καθεστώς είναι έως 100 εκατομμύρια για το σύνολο του 2023 σε όλη την επικράτεια, όταν οι απώλειες είναι τουλάχιστον διπλάσιες».

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας της υπαίθρου, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πλημμύρες αλλά και για όσα έχουν προηγηθεί όλους τους τελευταίους μήνες, απαιτεί η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών με επιστολή στον πρωθυπουργό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η έκταση των ζημιών και ο αριθμός των πληγέντων από τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον μέχρι σήμερα παραδοσιακό τρόπο, καθώς εκτός από αποσπασματικός θα έχει και μεγάλες καθυστερήσεις. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία των αγροτών, που δηλώνονται κάθε χρόνο στο ΟΣΔΕ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως δορυφορικές εικόνες για να υπάρξουν γρήγορα και αξιόπιστα εκτιμητικά αποτελέσματα, ώστε οι αποζημιώσεις να γίνουν με απλοποιημένο τρόπο», σημειώνουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: