Η ώρα που δεν πρέπει να πίνεις καφέ μέσα στην ημέρα

Κοινοποίηση:
καφεσ

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι όπως φαίνεται, για τους οποίους πρέπει να κόψεις τον βραδινό καφέ.

Η απόλυτη απόλαυση του Έλληνα. Ο καφές είναι το εθνικό μας ρόφημα. Τον καταναλώνουμε περισσότερο και από το νερό (κακό αυτό) και κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί σε όλες τις εκδοχές.

Ο πρωινός καφές είναι απόλαυση. Σε ξυπνά, σε τονώνει. Αλλά τι συμβαίνει με τον βραδινό καφέ; Εκείνον που πίνουμε έστω να μας κόψει την όρεξη και να skipάρουμε το βραδινό φαγητό;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Κολοράντο και η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ο βραδινός καφές είναι απαγορευτικός.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 5 εθελοντές, 3 γυναίκες και 2 άνδρες, στους οποίους τα βράδια χορηγείτο επί 50 μέρες είτε ένα χάπι καφεϊνης των 200 μιλιγκράμ, είτε ένα ψευδο-χάπι. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ελεγχόταν το επίπεδο της ορμόνης μελατονίνης μέσω δείγματος σάλιου. Φυσιολογικά, τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνουν, όταν το βιολογικό ρολόι «σημαίνει» ότι είναι ώρα για ύπνο, ενώ μειώνονται για να σηματοδοτήσουν την ώρα αφύπνισης.

Όσοι έπαιρναν την καφεΐνη, είχαν κατά μέσο όρο μια καθυστέρηση της τάξης των 40 λεπτών στον νυχτερινό κιρκαδιανό ρυθμό τους, σε σχέση με όσους έπαιρναν το χάπι.

Αν παράλληλα, εκτός από την κατανάλωση καφεΐνης, υπήρχε και έντονο φως αναμμένο στον χώρο, τότε το βιολογικό ρολόι μπερδευόταν ακόμη περισσότερο και «πήγαινε πίσω» κατά 85 έως 105 λεπτά. Με άλλα λόγια, καφές και αναμμένα φώτα το βράδυ είναι η ιδανική «συνταγή» για να μείνει κανείς ξύπνιος.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στο «τζετ-λαγκ», όταν το βιολογικό ρολόι απορρυθμίζεται λόγω των μακρινών αεροπορικών ταξιδιών.

Αν ο ταξιδιώτης που κατευθύνεται προς τα δυτικά (οπότε το βιολογικό ρολόι του ωθείται προς τα πίσω) πίνει καφέ στη σωστή ώρα, μπορεί να βοηθήσει το βιολογικό ρολόι του να προσαρμοστεί καλύτερα στην απότομη αλλαγή χρονικής ζώνης.

Με λίγα λόγια η κατανάλωση καφεΐνης το βράδυ επηρεάζει άμεσα το βιολογικό ρολόι. Η συγκεκριμένη μελέτη για πρώτη φορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη αποδιοργανώνει το κιρκαδιανό (βιολογικό) ρολόι ενός ανθρώπου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: