Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας έστειλαν οι πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες με αφορμή την 79η επέτειο από την ιστορική μέρα της 25ης Νοεμβρίου 1942 όταν ανατινάχθηκε η γέφυρα του Γοργοποτάμου από ‘Αγγλους κομάντος και Έλληνες αντάρτες και σταμάτησε ο ανεφοδιασμός των γερμανικών δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική για δύο μήνες, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο ρους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην τελετή μνήμης και τιμής που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Γοργοπόταμο την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τη Βουλή ο βουλευτής Φθιώτιδας, Γιώργος Κοτρωνιάς, ενώ παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Σπίρτζης, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή, ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασιλική Δημητράτζου, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Εκ μέρους της πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας ήταν παρούσα η σύμβουλος Πολιτικών Θεμάτων, Τζέιμι Τέρνερ, ενώ μετείχαν εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων και αντιστασιακοί απ όλη τη χώρα.
«Στο Γοργοπόταμο, η ενωμένη εθνική αντίσταση επέδειξε στάση εθνικής και πατριωτικής ευθύνης και ηρωισμού. Μας δίδαξε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι, για να φέρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα και το λαό, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας για να συμπληρώσει πως «σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε πολλαπλές προκλήσεις, κυρίως εξωγενείς. Η υγειονομική, γεωπολιτική, οικονομική και κοινωνική ρευστότητα της περιόδου είναι τέτοιας έκτασης και έντασης, που επιβάλλει κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο, σκληρή δουλειά. Που απαιτεί ασφάλεια, οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, περιβάλλον δικαίου. Που επιτάσσει ρεαλισμό, σύνεση, συναίνεση και πατριωτισμό».
Ο κ. Σταϊκούρας κατέληξε λέγοντας πως «οφείλουμε, όλοι μας, να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε για να ολοκληρώσουμε την εθνική προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από τις συνεχείς κρίσεις, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να φέρουμε την πατρίδα στη θέση που επιβάλλει η μακραίωνη διακριτή ιστορία της».
«Η ενότητα είναι το ένα και μοναδικό νόημα του σημερινού εορτασμού, συμβολικό, πολιτικό, μα πρωτίστως ηθικό, πιο ηχηρό στις μέρες μας ίσως από ποτέ, είναι προϊόν μιας ενσυνείδητης επιλογής. Αυτής που υπαγορεύει η μεγάλη ευθύνη για τις γενιές που έπονται και ο βαθύς σεβασμός για εκείνες που πέρασαν», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο κ. Σπανός.
Σακελλαροπούλου: Να διαφυλάξουμε την παρακαταθήκη της Εθνικής Αντίστασης
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης, υπογράμμισε ότι «Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε την πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, που μας υπενθυμίζει ότι η ομοψυχία είναι η μεγαλύτερή μας δύναμη απέναντι στον κοινό εχθρό».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «Αποτίουμε φόρο τιμής στους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που από την πρώτη ημέρα της Κατοχής αντιστάθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν με αυταπάρνηση στις πόλεις, την ύπαιθρο και τα βουνά της πατρίδας μας για την ελευθερία».
Επισήμανε, επίσης, ότι «Η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942, από τις ενωμένες δυνάμεις των αντιστασιακών οργανώσεων, ενθάρρυνε τον αγώνα του λαού μας, ενίσχυσε τη μαχητικότητα και την αυτοπεποίθησή του και μετουσιώθηκε σε σύμβολο εθνικής ενότητας».