Η Airbus, ο μεγαλύτερος αεροδιαστημικός όμιλος της Ευρώπης, ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή 2.043 θέσεων εργασίας από το τμήμα Άμυνας και Διαστήματος, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού στη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα της.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας, που επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη (4/12), στοχεύουν στην αντιμετώπιση σημαντικών απωλειών στον τομέα των δορυφόρων λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από παρόχους χαμηλού κόστους όπως το Starlink του Έλον Μασκ.
Περισσότερες από τις μισές μειώσεις, ή 1.128 θέσεις, θα επηρεάσουν την επιχείρηση Space Systems, η οποία αντιμετώπισε διαγραφή ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με το προβληματικό έργο της OneSat.
Οι πρόσθετες περικοπές περιλαμβάνουν 250 θέσεις στο τμήμα Air Power, 47 στο Connected Intelligence και 618 στα κεντρικά γραφεία του τμήματος.
Παρά την κλίμακα των απολύσεων, η Airbus έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές απολύσεις, με την εφαρμογή να αναμένεται στα μέσα του 2026.
Η Airbus, η οποία κατασκευάζει δορυφόρους και στρατιωτικούς μεταφορείς και διαδραματίζει βασικό ρόλο στα ευρωπαϊκά προγράμματα πυραύλων και εκτόξευσης στο διάστημα, έχει πληγεί σκληρά από την άνοδο φθηνότερων, μικρότερων δορυφόρων που αναπτύσσονται σε χαμηλή τροχιά της Γης, έναν τομέα που κυριαρχείται από το Starlink της SpaceX.
Οι περικοπές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης που ονομάζεται Proton, το οποίο στοχεύει τα γενικά έξοδα και τα πάγια κόστη κυρίως μέσω μειώσεων σε υπαλλήλους και διοικητικές θέσεις.
Οι απώλειες θέσεων εργασίας θα κατανεμηθούν στα βασικά έθνη της Airbus, με τη Γερμανία να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο (689 θέσεις), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (540), τη Βρετανία (477), την Ισπανία (303) και άλλες μη βασικές χώρες (34).
Οι κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες, οι οποίες συνίδρυσαν την Airbus πριν από περισσότερα από 50 χρόνια και κατέχουν μερίδια στην εταιρεία, έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές.
Ξεχωριστά, η Airbus επιδιώκει επίσης το «Project Bromo», μια προτεινόμενη ευρωπαϊκή κοινοπραξία δορυφόρων στην οποία συμμετέχουν οι Thales και Leonardo, για να δημιουργήσει έναν ισχυρότερο ανταγωνιστή του Starlink.
Μαζί, αυτές οι προσπάθειες αντιπροσωπεύουν μια διπλή στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο διαστημικός τομέας της Ευρώπης.
Ενώ οι περικοπές αντιπροσωπεύουν μικρότερη μείωση από ό,τι αρχικά αναμενόταν -κάτω από εκτίμηση 2.500 θέσεων τον Οκτώβριο- οι αλλαγές είναι πιθανό να τραβήξουν την προσοχή των συνδικάτων και των εθνικών κυβερνήσεων της Airbus λόγω των πιθανών επιπτώσεών τους στο εργατικό δυναμικό και στην ευρύτερη αεροδιαστημική βιομηχανία.