Η Frontex καλεί τους Ευρωπαίους να εντείνουν τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών

Κοινοποίηση:
metanastes-karavi

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εντείνουν τις απελάσεις αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στο έδαφός του γιατί διαφορετικά “δεν θα επιλύσουμε το πρόβλημα των μεταναστών”, εκτιμά ο διευθυντής του Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον όμιλο Ebra.

 

“Οι χώρες μέλη πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες ουσιαστικές αποφάσεις (απέλασης) τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουν”, είπε ο Φαμπρίς Λεγκερί στον γαλλικό εκδοτικό όμιλο.

Μολονότι οι παράνομες αφίξεις στην Ευρώπη έπεσαν φέτος στις “περίπου 75.000”, από 1,2 εκατομμύρια το 2015, ο αριθμός των μεταναστών που παραμένουν παράτυπα στο ευρωπαϊκό έδαφος “αυξάνεται διαρκώς”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι πέρσι καταγράφηκαν 204.700 αφίξεις και έγιναν 151.000 απελάσεις.

“Αν συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα μήνυμα στους επίδοξους μετανάστες: προσπαθήστε με κάθε τίμημα να περάσετε στην Ευρώπη γιατί, ακόμη και αν σας πιάσουν, έχετε κάθε πιθανότητα να παραμείνετε εκεί”, υπογράμμισε. Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο “να δημιουργήσουν οι παράτυποι μετανάστες σε ορισμένες συνοικίες ένα είδος παράλληλης κοινωνίας, που θα λειτουργεί με μαύρη οικονομία (…) και όπου δεν θα εφαρμόζεται ο νόμος”, κάτι που χαρακτήρισε “απαράδεκτο για ένα κράτος δικαίου”.

Ο Λεγκερί κάλεσε επίσης τις χώρες μέλη να εναρμονίσουν τους κανονισμούς και τις διαδικασίες απέλασης προτείνοντας “μια απόφαση απομάκρυνσης που λαμβάνεται από ένα κράτος του χώρου Σένγκεν να μπορεί να εφαρμόζεται από ένα άλλο κράτος, εφόσον ο εν λόγω αλλοδαπός έχει στο μεταξύ περάσει από τη μία χώρα στην άλλη”.

“Διαφορετικά, είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναρχίζουμε κάθε φορά την ίδια διαδικασία”, προειδοποίησε.

Σχολιάζοντας τη στάση της Ιταλίας, που τους τελευταίους μήνες αρνείται να επιτρέψει την αποβίβαση παράτυπων μεταναστών στο έδαφός της ο Λεγκερί υπενθύμισε ότι οι χώρες έχουν καθήκον να σώζουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Όμως “το πραγματικό ερώτημα είναι: για να τους αποβιβάσουν πού; γιατί συστηματικά στην Ευρώπη;”, συνέχισε. “Το διακύβευμα είναι να δημιουργήσουμε πλατφόρμες αποβίβασης που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο άσυλο”, πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: