Η Microsoft χρειάζεται τόσο ρεύμα για την AI που θα «αναστήσει» πυρηνικό εργοστάσιο!

Κοινοποίηση:
microsoft-1

Η Microsoft μόλις εξασφάλισε μια συμφωνία 20ετούς διάρκειας για αποκλειστική πρόσβαση σε 835 μεγαβάτ ενέργειας από το αδρανές πυρηνικό εργοστάσιο Three Mile Island.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές της για χρήση καθαρής ενέργειας για τα AI κέντρα δεδομένων της. Εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, η εγκατάσταση προβλέπεται να επαναλειτουργήσει έως το 2028. Η Constellation, ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ανακοίνωσε τη συμφωνία, η οποία θα δει τη Microsoft να χρησιμοποιεί το 100% της παραγόμενης ενέργειας για την υποστήριξη των εκτεταμένων λειτουργιών των κέντρων δεδομένων της, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες απαιτήσεις ενέργειας των φιλοδοξιών της για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο αντιδραστήρας που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η Microsoft είναι ανενεργός από το 2019 λόγω οικονομικών προκλήσεων και βρίσκεται δίπλα σε μια μονάδα που έκλεισε οριστικά μετά το περιβόητο πυρηνικό συμβάν του 1979. Όταν τεθεί σε λειτουργία, η μονάδα θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει θεωρητικά περισσότερα από 800.000 σπίτια. Σε αναγνώριση του Chris Crane, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Exelon, η μονάδα θα μετονομαστεί σε Crane Clean Energy Center μόλις επαναλειτουργήσει.

Η συνεργασία αυτή ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Microsoft να λειτουργήσει τα κέντρα δεδομένων της με καθαρή ενέργεια έως το 2025 και να υποστηρίξει τις επεκτάσεις σε βασικές περιοχές όπως το Σικάγο, η Βιρτζίνια, η Πενσυλβάνια και το Οχάιο. Καθώς αυξάνονται οι δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνονται και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ασκώντας πίεση στους φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας. Ο Bobby Hollis, αντιπρόεδρος ενέργειας της Microsoft, υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τη στρατηγική της εταιρείας για την απαλλαγή του δικτύου από τις ανθρακούχες εκπομπές και την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της για μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Η Constellation σχεδιάζει να επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την επανεκκίνηση του εργοστασίου και θα χρειαστεί εγκρίσεις από την Επιτροπή Πυρηνικής Ρύθμισης, καθώς και από πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες. Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να παρατείνει την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου τουλάχιστον μέχρι το 2054.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response