Η NASA αναθεωρεί τις πιθανότητες σύγκρουσης του αστεροειδή σε 3,1%!

Κοινοποίηση:
nasa

Η πιθανότητα ότι ο αστεροειδής 2024 YR4, ο οποίος πλησιάζει τη Γη, θα συγκρουστεί με αυτήν το 2032 συνεχώς αυξάνεται, με τα τελευταία στοιχεία να προκαλούν ανησυχία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ειδικοί της NASA ανακοίνωσαν ότι η πιθανότητα σύγκρουσης του αστεροειδούς αυξήθηκε από 1,2% σε 2,3%. Τώρα, η διαστημική υπηρεσία έχει αναθεωρήσει την εκτίμηση, ανεβάζοντας τις πιθανότητες στο 3,1%..

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αστεροειδής, που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, μπορεί να πλήξει τη Γη στις 22 Δεκεμβρίου 2032. Αν αυτό συμβεί, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, αφού ο αστεροειδής μπορεί να έχει μέγεθος παρόμοιο με το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή πρόσκρουσης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο αστεροειδής μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε περιοχή γύρω από τη βόρεια Νότια Αμερική, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τη νότια Ασία, την Αραβική Θάλασσα ή την Αφρική. Αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Αιθιοπία, το Σουδάν, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα, η Κολομβία και ο Ισημερινός είναι πιθανόν να επηρεαστούν περισσότερο από τον αντίκτυπο.

Το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη της NASA χρησιμοποιεί την κλίμακα Τορίνο για να κατατάξει τον αστεροειδή, η οποία συνδυάζει την πιθανότητα σύγκρουσης με τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η σύγκρουση. Μία βαθμολογία 10 στην κλίμακα αυτή θα σήμαινε καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θυμίζει την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Ωστόσο, υπάρχει και μία πιθανότητα 0,3% να χτυπήσει ο αστεροειδής τη Σελήνη. Αν και αυτή η πιθανότητα θεωρείται εξαιρετικά μικρή, η επίδρασή της στη Γη θα ήταν σχεδόν αμελητέα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν τυχόν κάποια θραύσματα εκτοξευτούν από τη Σελήνη, δεν θα προκαλέσουν καμία ουσιαστική απειλή για τη Γη.

Ο Gareth Collins από το Imperial College του Λονδίνου δήλωσε ότι ακόμα και αν κάποια μικρά θραύσματα φτάσουν στη Γη, αυτά θα καούν στην ατμόσφαιρα, χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόβλημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response