Γιατί όμως το μεθάνιο είναι τόσο σημαντική ανακάλυψη; Το μεθάνιο μπόρεσε να τραβήξει την επιστημονική προσοχή λόγω του ότι συνήθως η παρουσία του σε μια πλανητική ατμόσφαιρα είναι μικρής διάρκειας.
Κι αυτό συμβαίνει διότι αυτή η χημική ουσία δεν μπορεί να αντέξει το φως των αστεριών για μεγαλύτερη διάρκεια, ειδικά στην γήινη ατμόσφαιρα. Το μεθάνιο υποκύπτει στη φωτοδιάσπαση και απαιτεί να αναπληρώνεται συνεχώς για να διατηρήσει την παρουσία του σε μια ατμόσφαιρα.
Εάν υπάρχει παρουσία τεράστιας ποσότητας μεθανίου σε έναν βραχώδη πλανήτη, τότε η πηγή είναι πιθανό να είναι τεράστια και βιοτική. Η βιολογική δραστηριότητα στη Γη οδηγεί στη δημιουργία τεράστιας ποσότητας μεθανίου.
Μεταβολικά, δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μεθάνιο. Το μεθάνιο βρίσκεται συνήθως στο Ηλιακό μας Σύστημα, αν και όχι σε αφθονία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλα είναι αβιοτικά. Έχει επίσης βρεθεί στον Άρη, τη Σελήνη και σε μερικούς αστεροειδείς.
Πρόσφατα, το μεθάνιο ανιχνεύθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη WASP-80b, ο οποίος είναι ένας γίγαντας αερίου που έχει το μισό μέγεθος του Δία.
Το WASP-80b περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι της κύριας ακολουθίας τύπου Κ, ηλικίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ετών. Ο WASP 80 απέχει σχεδόν 162 έτη φωτός μακριά και ο WASP-80b είναι ο μόνος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί γύρω από το αστέρι μέχρι τώρα.
Δεδομένου ότι ο εξωπλανήτης είναι ένας γίγαντας αερίου, δεν υπάρχει περιθώριο ζωής. Ωστόσο, η σερπεντινοποίηση της ολιβίνης, η οποία είναι η πιο γνωστή αβιοτική πηγή μεθανίου, έχει επίσης αποκλειστεί καθώς ο εξωπλανήτης δεν είναι βραχώδης πλανήτης.
Η σερπεντινοποίηση είναι μια αβιοτική, φυσική διαδικασία που περιλαμβάνει νερό, διοξείδιο του άνθρακα και το ορυκτό ολιβίνη.
Η ανίχνευση έχει παρουσιαστεί σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Η εργασία έχει τίτλο «Μεθάνιο σε όλη την ατμόσφαιρα του θερμού εξωπλανήτη WASP-80b» και ο κύριος συγγραφέας της είναι ο Taylor Bell, ο οποίος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας της περιοχής Bay.
Το WASP-80b είναι σαν ένας ζεστός Δίας, με θερμοκρασία σχεδόν 550 Κελσίου (1.025 F, 825 K). Η θερμοκρασία του WASP-80b το τοποθετεί σε «ένα ενδιαφέρον μεταβατικό καθεστώς όπου τα μοντέλα χημείας ισορροπίας προβλέπουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν ανιχνεύσιμα χαρακτηριστικά CH4 και CO/CO2 στα φάσματα μετάδοσης και εκπομπής του πλανήτη», εξήγησαν οι συγγραφείς της έρευνας.
“Ωστόσο, αυτή η οριστική ανίχνευση μεθανίου σε όλη την ατμόσφαιρα του WASP-80b με χαμηλής ανάλυσης, φασματοσκοπία JWST εγείρει το ερώτημα σε ποιο βαθμό οι προηγούμενες μη ανιχνεύσεις επηρεάστηκαν από την κάλυψη αραιού μήκους κύματος και την ακρίβεια που επιτυγχάνεται με HST και Spitzer”, έγραψε. οι συγγραφείς.
«Καθώς βρίσκουμε μεθάνιο και άλλα αέρια σε εξωπλανήτες, θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με το πώς λειτουργεί η χημεία και η φυσική υπό συνθήκες που δεν μοιάζουν με αυτό που έχουμε στη Γη, και ίσως κάποια στιγμή σύντομα, σε άλλους πλανήτες που μας θυμίζουν αυτό που έχουμε εδώ στον πλανήτη μας», ανέφεραν οι συγγραφείς σε μια ανάρτηση στο blog της NASA.
Η παρουσία μεθανίου, υποδηλώνει την ύπαρξη κώλου, ο οποίος κλάνει ασταμάτητα.
Άντε γαμηθείτε ρε μαλάκες της ΝΑΣΑ, οι τρελοεπιστήμονες κατέστρεψαν τη γη και θέλουν να καταστρέψουν και το διάστημα.