Η NASA ανακάλυψε περίεργο βράχο στον Άρη

Κοινοποίηση:
i-nasa-anakalypse-periergo-vracho-ston-ari

Το Mars Perseverance Rover της NASA ανακάλυψε έναν περίεργο ασπρόμαυρο βράχο που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στον Άρη, εντυπωσιάζοντας τόσο τους επιστήμονες όσο και το διαδίκτυο. Η NASA λέει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι «ένα σημάδι συναρπαστικών ανακαλύψεων».

Τα μέλη της ομάδας εντόπισαν έναν βράχο σε απόσταση με ασυνήθιστη υφή σε εικόνες χαμηλής ανάλυσης. Μετά από πιο προσεκτική επιθεώρηση, μέτρησαν τη γραμμωτή πέτρα σε διάμετρο περίπου 20 εκατοστών και την ονόμασαν “Freya Castle.”.

«Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν λίγες μέρες αργότερα, αφού το Perseverance είχε ήδη φύγει από την περιοχή, έγινε σαφές πόσο ασυνήθιστο ήταν το εύρημα!» αναφέρει η nypost.

Οι πρώτες ερμηνείες υποδηλώνουν ότι οι λωρίδες στο βράχο μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από την τήξη, την κίνηση και την ψύξη του μάγματος και της λάβας. Τα πυριγενή πετρώματα σχηματίζονται όταν τα θερμά, λιωμένα πετρώματα κρυσταλλώνονται και στερεοποιούνται.

Ο Άρης ήταν ηφαιστειακά ενεργός για εκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας ενδεχομένως τις συνθήκες για να σχηματιστεί αυτός ο βράχος. Η NASA δήλωσε ότι αυτός ο βράχος έχει μια υφή που δεν μοιάζει με κανέναν που έχουμε δει στον κρατήρα Jezero και ίσως σε όλο τον Άρη.

Ενώ υπάρχουν διάφορες θεωρίες στο Διαδίκτυο σχετικά με το τι θα μπορούσε να είναι αυτός ο «βράχος», η επιστημονική ομάδα της NASA πιστεύει ότι είναι ένας λίθος που είναι σαφώς διαφορετικός από τον υποκείμενο βράχο, που πιθανότατα ήρθε από κάπου αλλού, πιθανόν να έχει κυλήσει προς τα κάτω από υψηλότερη πηγή.

Σύμφωνα με την NASA, ‘Αυτή η πιθανότητα μας έχει ενθουσιάσει και ελπίζουμε ότι καθώς συνεχίζουμε να οδηγούμε στην ανηφόρα, η Perseverance και να συναντήσουμε ένα νέου τύπου βράχου, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν πιο λεπτομερείς μετρήσεις.’

Το rover προσγειώθηκε για πρώτη φορά στον κρατήρα Jezero τον Φεβρουάριο του 2021 και αναζητά βράχους που θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για την αρχαία ιστορία του Άρη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response