Η Tουρκία ελέγχει το 65% της παγκόσμιας παραγωγής drones, η Ελλάδα… άφαντη

Κοινοποίηση:
d2dd65c8fa28a0a6942d4bc3292f27f4_XL

Ως το πρόσωπο του αμυντικού και αεροδιαστημικού τομέα της Τουρκίας και από τους πιο παραγωγικούς εξαγωγείς drones παγκοσμίως έχει αναδειχθεί η τουρκική εταιρεία κατασκευής drones Baykar.
Τα μαχητικά drones Bayraktar TB2 απέκτησαν διεθνή φήμη αφότου άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό κατά των ρωσικών δυνάμεων, καθώς και σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν και τη Βόρεια Αφρική.
Το Bayraktar TB2 είναι το πιο εξαγώγιμο μαχητικό drone στον κόσμο, δήλωσε η Bayraktar.
Η εταιρεία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αμυντικού εξοπλισμού της γείτονος, έχοντας μερίδιο που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο των πωλήσεων ρεκόρ ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε η τουρκική αμυντική βιομηχανία το 2024.
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από ξένες αγορές, με την εταιρεία να αυξάνει τις εξαγωγές της στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.
Μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία είχε υπογράψει συμφωνίες με 34 χώρες για το Bayraktar TB2 και με 10 χώρες για τα βαριά μαχητικά drones Akıncı.

Επίσης, η Baykar αναπτύσσει το πρώτο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας, το Kızılelma, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στα τέλη του 2022 και πρόσφατα ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του.
Το drone Bayraktar TB3, σχεδιασμένο για το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας, έγινε τον περασμένο μήνα το πρώτο στον κόσμο που κατάφερε να απογειωθεί και να προσγειωθεί επιτυχώς σε πολεμικό πλοίο με μικρό αεροδιάδρομο.
Το TB3 είναι μοναδικό, καθώς διαθέτει τη δυνατότητα αναδίπλωσης των φτερών του. Πραγματοποίησε δε την πρώτη του πτήση στα τέλη Οκτωβρίου πέρυσι.
«Το Bayraktar TB3 έχει επίσης ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή», δήλωσε ο Bayraktar.
«Η Baykar προετοιμάζεται για τις μάχες του αύριο, όχι του χθες ή του σήμερα».

Ανύπαρκτη

Την ίδια στιγμή, η κρατική πολιτική όμως εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ανύπαρκτη.
Συχνά πυκνά ακούμε για την πρόοδο του προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ, για την ανάπτυξη ενός UAV από την ΕΑΒ.
Επειδή η μεγάλη κρατική εταιρεία ανήκει στην Αμυντική Βιομηχανία, η κοινή γνώμη έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι θα πρόκειται για κάποιο προϊόν που θα έχει στρατιωτική χρήση.
Στην πραγματικότητα το σύστημα προορίζεται για “απλές” εφαρμογές επιτηρήσεως για χρήστες όπως τα Σώματα Ασφαλείας.
Από πλευράς προόδου αντιμετωπίζονται αρκετές προκλήσεις, καθώς ούτε καν κινητήρας αεροπορικού τύπου από την διεθνή αγορά δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτό να εξευρεθεί.
Η προδιαγραφή αναφέρει αεροκινητήρα ισχύος 30 ίππων, στοιχείο δηλωτικό των επιδόσεων και δυνατοτήτων που θα έχει το ΑΡΧΥΤΑΣ.
Αυτό όμως που πρέπει να προσεχθεί όπως έχουμε σημειώσει, είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει εκδηλώσει κάποια άλλη πρωτοβουλία ως προς αναπτυξιακά προγράμματα της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Στο μεταξύ, η χώρα απλά φροντίζει να ξοδεύει επιβαρύνοντας το εμπορικό της ισοζύγιο…

Το ΚΥΣΕΑ, ενέκρινε την προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade, κατασκευής ΗΠΑ , από την AeroVironment, AVAV.O
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τα περισσότερα από τα νέα συστήματα πυροβολικού θα προστατεύουν τα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και τα νησιά της στο Αιγαίο.
Τα Switchblades είναι περιπλανώμενα-περιφερόμενα πυρομαχικά, τα οποία είναι φορητά και εκτοξεύονται από σωλήνα πυραύλων. Η προετοιμασία και η βολή τους χρειάζεται μόλις 10 λεπτά.
• Τα Switchblade 300 ζυγίζουν 5,5 kg, έχουν αυτονομία 10 χλμ. και χρόνο πτήσης 15 λεπτών. Ταξιδεύει με ταχύτητες 101 km/h και μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα 160 km/h.
• Τα Switchblade 600 που αποτελούν τη μεγαλύτερη έκδοση έχουν βάρος 14,5 κιλά και διαθέτουν εμβέλεια 40 χλμ. και συνολικό χρόνο πτήσης 40 λεπτά.
Σίγουρα οι επιχειρησιακές δυνατότητες δεν ενθουσιάζουν…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΥΡΟΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΕΥΡΟΝΤΙΛΗΒΕΡΑΔΕΣ ΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΑ ΚΥΦΗΝΑΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ

  2. ΜΟΛΙΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΛΒΑΝΑ

Leave a Response