Τη Δευτέρα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είχε συνάντηση με τον Laurent Vivier, Ανώτερο Αντιπρόεδρο του κλάδου Εξερεύνησης & Παραγωγής της TotalEnergies Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Ο Ντμπεϊμπά τόνισε το «έντονο ενδιαφέρον της Λιβύης για συνεργασία και επένδυση με κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες, όπως η Total.
»Ο πρωταρχικός στόχος είναι να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για όλους όσους ενδιαφέρονται να συναλλάσσονται με τη Λιβύη, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ώστε να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας της χώρας».
Ο Vivier παρουσίασε μια επισκόπηση των εκτελεστικών ενεργειών για την έναρξη ενός έργου ηλιακής ενέργειας 500 μεγαβάτ.
Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ της Total και της λιβυκής Αρχής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σηματοδοτεί ένα πειραματικό έργο.
Επιπλέον, συζητήθηκε η συνεργασία με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) για τη διερεύνηση ευκαιριών στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ως μέρος της δέσμευσής της για την πράσινη ενέργεια και τη διαφοροποίηση, η Λιβύη επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το δυναμικό ηλιακής ενέργειας σε συνεργασία με την TotalEnergy, έναν διάσημο παίκτη στη διεθνή αγορά ενέργειας.
Οι συναντήσεις σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση των τεράστιων ανανεώσιμων πόρων της Λιβύης.
Καθώς και μετασχηματισμός του ενεργειακού τοπίου για την προώθηση της βιωσιμότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.
Η εταιρική σχέση θα ενισχύσει επίσης τους εθνικούς τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα φωτεινότερο, ενεργειακά βιώσιμο μέλλον για τη Λιβύη.
Αυτή η στρατηγική συνεργασία είναι έτοιμη να ξεκλειδώσει μια νέα εποχή ενεργειακής ανάπτυξης στη Λιβύη, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της στην υιοθέτηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και κάνοντας σημαντικά βήματα στο ταξίδι της προς την ενεργειακή ανεξαρτησία.
Η Λιβύη βρίσκεται σε χάος από τότε που μια υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.
Η χώρα είναι εδώ και χρόνια διαιρεμένη μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.
Το σημερινό αδιέξοδο προέκυψε από την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 και την άρνηση του Ντμπεϊμπά, ο οποίος ηγείται της μεταβατικής κυβέρνησης, να παραιτηθεί.
Σε απάντηση, το κοινοβούλιο που εδρεύει ανατολικά της χώρας διόρισε μια αντίπαλη κυβέρνηση, η οποία για μήνες προσπαθούσε να εγκατασταθεί στην Τρίπολη.