ΘΑΥΜΑΣΤΕ “ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ”: Ο μεγαλύτερος ποταμός της Τουρκίας έγινε λιβάδι – Θα διψάσει κόσμος

Κοινοποίηση:
turkiye-nin-en-uzun-nehri-kizilirmak-otlaga-15401395_7358_m-840x504

Τραβάνε τα μαλλιά τους οι Τούρκοι, καθώς ο πιο μακρύς ποταμός της χώρας (ήταν και ο μεγαλύτερος σε όλη τη Μικρά Ασία), έχει σχεδόν μετατραπεί σε λιβάδι στο οποίο πλέον βόσκουν ζώα!

Ο ποταμός Κιζιλρμάκ ( Άλυς στα αρχαία Ελληνικά» που στα τουρκικά σημαίνει ««Κόκκινος ποταμός» έχει συνολικό μήκος 1335 χιλιόμετρα και ρέει εξ ολοκλήρου εντός της Τουρκίας.

Πηγάζει από την ορεινή Ανατολική Ανατολία (συγκεκριμένα από τις παρυφές του βουνού Κιζντάγκ, ύψους 3015χλμ., στην περιοχή Σίβας), κατευθύνεται νοτιοδυτικά προς την Αλμυρή Λίμνη σχηματίζοντας ένα πλατύ τόξο. Στην συνέχεια στρέφεται βορειοανατολικά όπου δέχεται και τα νερά των τριών μεγάλων παραπόταμών του, Καππαδόκη (Delice), Devrez και Gökırmak, ενώ εκβάλλει στην Μαύρη Θάλασσα ανατολικά της Σινώπης (στην περιοχή Bafra της Σαμψούντας)

Να σημειώσουμε πως ο Κιζιλρμάκ είναι πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και παρά το μέγεθός του δεν χρησιμοποιείται για ναυσιπλοΐα.

Ερχόμενοι στο σήμερα, ρεπορτάζ της τουρκικής ιστοσελίδας «Haberler.com» εκφράζει την αγωνία για την σημερινή κατάσταση του ποταμού, ο οποίος λόγω της έντονης ξηρασίας των τελευταίων ετών, η στάθμη έχει μειωθεί δραματικά. Μάλιστα η μείωσε σε αρκετά σημεία είναι τόσο μεγάλη που πλέον το νερό έχει δώσει τη θέση του σε χόρτα!

«Με τη χιονόπτωση, κατά τους χειμερινούς μήνες πέρυσι, η ροή του νερού στον Κιζιλμάρκ έφτασε στο αποκορύφωμά της τους ανοιξιάτικους μήνες. Ενώ τα νερά κυλούσαν με μεγάλη ορμή από την ιστορική γέφυρας Eğri, πλέον οι κολώνες της γέφυρας είναι καλυμμένες με γρασίδι. Η εικόνα του ποταμού που τραβήχτηκε πριν από 7 μήνες και η εικόνα που τραβήχτηκε τώρα αποκάλυψε την τρομερή ξηρασία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τι τα θελετε τα τουρκικά ονοματα στο αρθρο;! Αφου ολα ελληνικα ειναι εκει.. Απο Αδριανουπολη μεχρι Θεοδοσιουπολη κι απο Αλικαρνασσο εως Αντιοχεια.

Comments are closed.