Θάνατος του Τίμοθι Γουίκς: Από την αιχμαλωσία των Ταλιμπάν στη νέα του ζωή ως ισλαμιστής

Κοινοποίηση:
timothy

Ο αυστραλός ακαδημαϊκός Τίμοθι Γουίκς, καθώς και ο αμερικανός συνάδελφός του Κέβιν Κινγκ, υπήρξαν θύματα απαγωγής το 2016. Η απαγωγή τους συνέβη έξω από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ, όταν ένοπλοι άνδρες, ντυμένοι με αστυνομικές στολές, τους επιτέθηκαν. Αυτή η ενέργεια προκάλεσε σοκ στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στις οικογένειές τους.

 

 

Μετά από τρία χρόνια ομηρίας, οι δύο καθηγητές απελευθερώθηκαν ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων. Συγκεκριμένα, η απελευθέρωσή τους έγινε σε αντάλλαγμα για τρεις ανώτερους αξιωματούχους των Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις αφγανικές αρχές. Αυτή η ανταλλαγή δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Δυστυχώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter), ο καθηγητής Τίμοθι Γουίκς, γνωστός επίσης ως Γκάμπριελ Ομάρ, πέθανε πρόσφατα μετά από μια μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει θλίψη στους φίλους και συνεργάτες του, καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα των ακαδημαϊκών.

 

 

Όπως μεταδίδει το αυστραλιανό δίκτυο ABC, ο Τίμοθι Γουίκς ασπάστηκε το Ισλάμ μετά την απελευθέρωσή του, άλλαξε το όνομά του και επέστρεψε στην Καμπούλ το καλοκαίρι του 2022, έναν χρόνο μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Στην αφγανική πρωτεύουσα, έλεγε έκτοτε ότι «υποστηρίζει» τους Ταλιμπάν, τους οποίους αποκαλούσε «αδελφούς» του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Τίμοθι Γουίκς να χαμογελά περιτριγυρισμένος από Ταλιμπάν.

«Αγαπούσε πολύ το Αφγανιστάν και το ισλαμικό εμιράτο και για αυτό επέλεξε να ζήσει στην Καμπούλ», επισημαίνει το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών. «Ταξίδεψε σε διάφορες επαρχίες του Αφγανιστάν και εμβάθυνε τις γνώσεις του για το Ισλάμ», συμπληρώνει και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του Αυστραλού.

Ο Ανάς Χακάνι, που είχε αφεθεί ελεύθερος το 2019 στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση του Τίμοθι Γουίκς και σήμερα είναι εκ των κορυφαίων αξιωματούχων των Ταλιμπάν, ανήρτησε στην πλατφόρμα X μια φωτογραφία του με τον Αυστραλό καθηγητή. «Παρόλο που ο Τίμοθι Γουίκς κι εγώ ήρθαμε στον κόσμο σε διαφορετική εποχή και μακρινούς τόπους, η μοίρα μας έφερε κοντά σε ένα σταυροδρόμι», έγραψε και επαίνεσε τον Αυστραλό που επέλεξε να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του για να ζήσει κοντά στους Ταλιμπάν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Απ τη φωτο καταλαβαινει κανεις πως του καλαρεσε το πακιστανικο δικαιο μαλλον

Leave a Response